• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 14 °C

BİNLERCE KİŞİ 175.GÜVENDE YAYLA ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU

02.08.2022 12:50
BİNLERCE KİŞİ 175.GÜVENDE YAYLA ŞENLİĞİ’NDE BULUŞTU
Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırlarında yer alan ve adını Anadolu erenlerinden Güvenç Abdal'dan alan Güvende yaylasında binlerce vatandaş, Kürtün Belediyesi’nin organize ettiği yayla şenliğinde buluştu.

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesi sınırlarında yer alan ve adını Anadolu erenlerinden Güvenç Abdal'dan alan Güvende yaylasında binlerce vatandaş, Kürtün Belediyesi’nin organize ettiği yayla şenliğinde buluştu. 

Yöresel halk pazarının da kurulduğu ve bu yıl 175.si düzenlenen şenlik, her zaman olduğu gibi Kur’an okunarak ve dua edilerek başladı. Osmanlı-Rus harbi döneminde çok sayıda şehit verilen bölgede gerçekleştirilen etkinlikte protokol konuşmalarının ardından vatandaşlar yöresel sanatçıların söylediği parçalar ve kemençe eşliğinde horon oynadı. 

Vatandaşların çadırlarını kurup, mangallarını yaktığı, semaver ateşinde demledikleri çaylarını yudumladıkları, İlçe merkezinden yaylaya kadar vatandaşların konforlu bir şekilde beton yoldan ulaşabildiği 2 bin 260 metre rakımlı Güvende yaylasında gerçekleştirilen etkinliğe protokol üyeleri de ilgi gösterirken, vatandaşlar gönüllerince eğlendi. 

Şenlik sonrası bir açıklama yapan Kürtün Belediye Başkanı Enver Şen, “175.Güvende Yayla Şenliğinin vatandaşlarımızın katılımıyla yaptık. Güvende Yaylası Ahmet Yesevi Ocağında yetişen Güvenç Abdal Eren’den Güvende ismini almıştır. Güvenç Abdal 13.yüzyılda Gümüşhane Kürtün ilçesi Taşlıca Köyünde İslamiyet’in ve Türklüğün yayılmasında önemli bir şahsiyettir. Güvende Yaylası dört tarafı ovalarla çevrili, 2 bin 260 rakamdadır. Tarih boyunca Güvende Yaylasında insanlar; hem kültürlerini yaşatmış, özellikle Cuma günleri ibadetlerini yapmış, hem de kurulan pazardan ihtiyaçlarını karşılayıp obalarına dönmüşler. Yayla kültürümüzün yaşamasına, yaşatılmasına katkı sağlayan yöresel sanatçılarımıza, yöresel pazar kuran değerli esnaflarımıza, desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.  

Güvende Yaylasına gelen ziyaretçilerin gezmek için yayla ile sınırlı kalmadığını ifade eden Başkan Şen, “Örümcek Ormanlarını zirvesinde kurulan Kabaktepe Şehitliği de Güvende bünyesinde. Kurtuluş savaşında Tosyalı Mehmet Efendi ve 6 silah arkadaşı Rus askerlerine baskın yaparak hepsi şehit düşmüştür. Bu vesileyle Kabaktepe şehitlerini ve tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.  

Kürtün’ü gezip görmek gerektiğini ifade eden Başkan Enver Şen, “Örümcek ormanlarıyla, içinde endemik bitkileriyle, anıt ağaçlarıyla, Çağlayandibi Şelalesiyle, Obalarıyla, Kabaktepe Şehitliğiyle, Türklüğün ve İslamiyet’in yayılmasında büyük katkıları olan Güvenç Abdal’ın asırlık mezarlıkta temsili mezarıyla her köşesi gezilip görülmesi gerekir. Sadece yayla şenliklerinde değil, yılın her günü gezmek için harika deneyimler için, tüm hemşehrilerimi Kürtüne davet ediyorum” diye konuştu. 

Açıklamasının son bölümünde şenliğe katılanlara teşekkür eden Şen, “Bu yıl 175.sini düzenlediğimiz Güvende Şenliğimize ilimizden, ilçemizden ve çevre illerden ve ilçelerden gelen insanlarımıza katılımları için teşekkür ediyor, şenliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim