• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Gümüşhane : 12 °C
  • Trabzon : 13 °C

Bindal yeniden kuruldu

22.05.2015 11:53
Bindal yeniden kuruldu
Kelkit ilçesinde 11 yıl önce “afete maruz köy” olarak ilan edilen Bindal köyü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından “Evini Yapana Yardım Sistemi” ile yeni bir köy kuruldu.

Gümüşhane Afet ve Acil Durum Müdürü Bayrak:

-“Bindal köyünde 60 konuttan 55’i, su ve kanalizasyonun yüzde 90’ının yapımı tamamlandı. Ağustos ayı sonuna kadar su ve kanalizasyonun da eksik kalan yüzde 10’u tamamlanacak” dedi.

Bayrak, su baskınına maruz kalan Kelkit ilçesine bağlı Bindal köyünde “Evini Yapana Yardım Sistemi” ile 60 konuttan 55’inin tamamlandığını söyledi.

Bindal köyünün 11 yıl önce dönemin Bayındırlık ve İskan Gümüşhane İl Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından “afete maruz köy” olarak ilan edilmesi üzerine köyün nakledilmesine karar verildiğini anlatan Bayrak, “Yapılan kamulaştırma sonrası Bindal köyü Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Evini Yapana Yardım Sistemi ile kurulmasına karar verildi” dedi.

-Konut başı 44 bin lira kredi-

Bayrak, kararlaştırılan 60 konuttan 55’inin tamamlandığını belirterek, şunları söyledi: “Konut başı 2 yıl ödemesiz, faizsiz, 20 yılda 18 eşit taksitle 44 bin lira kredi imkanı sağlandı. Geldiğimiz durum 55 konutumuz tamamlanarak yerleşime açıldı. 5 konut ise yapım aşamasındadır. Köyün altyapısının su ve kanalizyonun ise yüzde 90’ı tamamlandı. Ağustos ayı sonuna kadar yüzde 10 eksiklikte tamamlanacak. Şu anda bazı vatandaşlarımız yeni evlerine taşındılar. 72 haneli köyümüzün 60 hanesi böylece yeni evlerine kavuşmuş oluyor. 12 konut sahibi çeşitli nedenlerden dolayı hak sahibi olamamıştır.”

Konut sahibi olamayan vatandaşlar için üzgün olduklarını belirten Bayrak, “Yasal olarak yapacak bir şeyimiz yok. Ancak Afet Kanunu’nun tamamlayıcısı olan İskan Kanunu kapsamında başvuruları halinde köy tüzel kişiliği adına arsa tahsisi yapıp afet konutlarının bulunduğu alanının çevresine iskana tabi tutulmaları mümkündür. Ancak, bunlara uygulanacak yöntem farklı olacaktır. Konutlarının yapımı için alacakları krediyi 10 yılda geri ödeyecek ve alacakları krediye vade farkı ödeme zorunluluğu vardır” diye konuştu.

“Devletimizden Allah razı olsun”

Bindal köyü sakinleri ise köylerinin kuruluş tarihini bilmediğini belirterek, “Köyümüz çok eski bir köy. 72 hane 261 nüfuslu bir köy. Yeni evlerimizin kurulması ile korkulu günlerimiz sona erecek. Ancak, 12 haneye kredi çıkmadı. Onların da bizlerle birlikte yeni köyümüze taşınmalarını istiyoruz. Bu nedenle müracaatta bulunacağız. Burada sadece mezarlıklarımız kalacak. Köy mezarlığımız afet bölgesinin dışında kaldığı için taşımayacağız” şeklinde konuştular. İbrahim Özdemir

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim