• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 17 °C

Belgin Çakır, Kadınlar Gününü Kutladı

06.03.2016 14:53
Belgin Çakır, Kadınlar Gününü Kutladı
Belgin Çakır, Kadınlar Gününü Kutladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gümüşhane İl Kadın Kolları Başkanı Belgin Çakır, cinsel ve sınıfsal sömürüye son verebilmek, eşitlik, özgürlük ve demokrasi adına, emeğin değerinin katlanması ve kadınların hak ettiği değere ulaştırılması nedeniyle 8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Gününü" kutladığını söyledi.

8 Mart’ın tarihçesi

8 Mart "Dünya Emekçi Kadınlar Gününün" tarihçesinden bahseden Çakır, “8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisinin, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında grevi ile başladı. Bu grev esnasında polis işçilere saldırdı ve onları fabrikaya kilitledi. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. Ölen işçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. Bu olaydan 53 sene sonra, 8 Mart 1857 tarihinde tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak anılması kabul edildi.  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti” dedi.

“Atatürk döneminde kadınlara birçok hakkın tanındı”

Atatürk döneminde kadınlara birçok hakkın tanındığını dile getiren Çakır, “Kadına medeni kanunla resmi nikah ve güvencesi sağlayan, miras konusunda ve diğer tüm konularda kadına eşit haklar getiren, kadının okuması ve istediği meslekte çalışması imkanını yaratan, kısaca bu ülkenin eşit ve özgür bireyi olması gereken kadını yücelterek hak ettiği yere çıkaran Atatürk devrimlerinin yarattığı imkanlardan sonuna kadar faydalanıp, Atatürk devrimlerini beğenmeyen ve o muhteşem döneme enkaz nitelemesi yapanları kınıyor ve milletin vicdanına havale ediyoruz. Büyük önderimiz Atatürk ve Cumhuriyetin kurucusu Cumhuriyet Halk Partisinin, adeta yok sayılan kadına kazandırdığı bu büyük haklar, maalesef baskıcı muhafazakar ve gerici yaklaşımlarla hızla törpülenmeye ve yok edilmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

“Türkiye'de çalışan kadınların sorunları artıyor”

Ülkemizde kadının toplumsal durumunun, haklarının ve özgürlüklerinin son derece sıkıntılı durumda olduğuna vurgu yapan Çakır, “Türkiye'de çalışan kadınların sorunları gün geçtikçe boyutlanarak artıyor. Kayıt dışı çalışmanın yaygınlaşması sonucunda sigortasız, güvencesiz çalıştırılan kadınların emek sömürüsünün önüne geçmek bugün çok can alıcı bir sorun olarak önümüzde duruyor. Diğer yandan, kıdem tazminatının kaldırılmasının öngörülmesi gibi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nda öngörüldüğü gibi yasal değişiklikler, kadınları yakından ilgilendiren olumsuz düzenlemeler getireceği için çalışan kadınların gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Son derece düşük ücretlerle İŞKUR benzeri çalışma hakkı elde edenlerin de, düzenli, güvenceli, adil bir ücretle nitelikli ve onurlu bir meslek sahibi olmalarının önü kesiliyor” diye belirtti.

Kadınlar hakkında bazı istatistiki değerler

Kadınlar hakkında bazı istatistiki değerlere dikkat çeken Çakır, “Dünya Ekonomik Forumu'nun Cinsiyet Uçurumu Raporu'na göre 135 ülke arasında Türkiye, kadınların ekonomiye katılımda 127, Eğitim olanaklarına erişiminde 104, Siyasete katılımda 103 ve kadın yoksulluğunda 122. sıradadır. Dünyadaki işlerin %66'sı kadınlar tarafından görülüyor. Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak %10'una sahipler.  Dünya'daki mal varlığının ise % 1'ine sahipler. Başka bir değişle dünyadaki işlerin % 34'ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin % 90'ına ve toplam mal varlığının % 99'una sahipler. Ülkemizde şehirlerde evli kadınların % 18'i, köylerde de % 76'sı eşleri tarafından dövülüyor. Kadınların % 57,7'si evliliklerinin ilk gününde şiddetle karşılaşıyor. Aile içi suçların % 90'ını kadına karşı işlenen suçlar oluşturuyor” ifadesine yer verdi.

“Kadınların en az üç de biri dövülüyor”

Kadınların en az üç de birinin dövüldüğünü, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da hayatı boyunca başka türlü suiistimallerin edildiğini ifade eden Çakır, “Genellikle, suiistimal eden kişi aileden bir üye ya da kadının tanıdığı bir kimsedir. Ev içi şiddet, bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din ne olursa olsun kadınlara karşı en yaygın suiistimal şeklidir. Ülkemizde şuan kadın olmak, çocuk yaşta gelin olmak, ayrımcılıkla, şiddetle, acıyla, tacizle, tecavüzle ve ölümle iç içe yaşamak demektir.  Ne acıdır ki; ülkemizde ardı arkası gelmeyen kadın cinayetlerinin, tecavüzlerinin, tacizlerinin ve kadına şiddetin önüne bir türlü geçilememektedir. Özgecanlar, Canseller bildiklerimizdir ve maalesef ne ilktir ne de sondur. Bunların dışında binlerce bilinmeyen duyulmayan veya kamuoyunun dikkatini çekemeyen acı ve ıstırabı kadınlar her gün yaşamaktadır” dedi.

Kadın haklarının korunması için çözümü CHP’nin birleştiriciliğinde bulan Çakır, “Kadınların hak ettiği düzenin kurulması için adres bellidir, bu adres Cumhuriyet Halk Partisidir. Son 14 yılda sayamadığımız, dilimizin dönmediği bütün acıları, bütün kederleri Cumhuriyet Halk Partisinin birleştirici, merhametli, inançlı ve ilerici kadınları saracaktır. Bizler Cumhuriyet kadınları olarak; Atamızın bizlere tanıdığı haklara, devrimlerine ve demokratik laik cumhuriyete sonuna kadar sahip çıkacağız. CHP'li demokrat ve aydın kadınlar olarak; 14 yıldır yaşadığımız "Enkaz" gibi kaotik ortamdan çıkarak, gelecek nesillere; savaşların, yıkımların, ölümlerin, kadına şiddetin ve ayrımcılığın olmadığı, zalimlerin değil mazlumların kazanacağı, barışın, huzurun, eşitliğin, özgürlüğün ve adaletin kurulduğu, pırıl pırıl bir demokratik cumhuriyetin alabildiğine yaşanacağı bir Türkiye'yi yaratıp, bizden sonraki nesillere büyük bir huzur ve vicdan rahatlığı ile bırakacağız” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • CHP’den Esnaf Çözüm Paketi Önerisi09 Ekim 2020 Cuma 13:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tüm Dünyaya Bir Kez Daha 'Dünya Beşten Büyüktür' Dedi24 Eylül 2020 Perşembe 11:31
  • Ak Parti’de Kongre Süreci Başlıyor06 Mart 2020 Cuma 10:32
  • Ağaç Yeniden Başkan18 Şubat 2020 Salı 10:53
  • HIRSIZLAR TRABZON'DA YAKALANDI15 Nisan 2019 Pazartesi 15:30
  • TORUL'DA KODLAMA YARIŞMASI YAPILDI15 Nisan 2019 Pazartesi 15:27
  • KÖY YOLUNA KAYA YUVARLANDI14 Mart 2019 Perşembe 12:00
  • AK PARTİ TORUL'DA SAHADA14 Mart 2019 Perşembe 11:59
  • ÜRETİMİ ARTIRACAK HAMLELER YAPMIYORUZ12 Mart 2019 Salı 10:41
  • CANLI GENÇLERLE BULUŞTU04 Mart 2019 Pazartesi 13:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim