• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 20 °C
  • Trabzon : 23 °C

BAŞKA KÜLTÜRLERE SAYGININ GÜMÜŞHANE’DEKİ EN ÖNEMLİ ÖRNEĞİ TORUL’DA

11.05.2022 10:56
BAŞKA KÜLTÜRLERE SAYGININ GÜMÜŞHANE’DEKİ EN ÖNEMLİ ÖRNEĞİ TORUL’DA
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı 150 yıllık çan kulesi köylüler tarafından korunuyor. Köy sakinleri, “Bizler çan kulesine hoşgörü ile yaklaşırken Avrupalılar minarelerimize karşı çıkıyorlar. Bizler değil, Avrupalılar utansın” diyerek tepkilerini dile ge

BAŞKA KÜLTÜRLERE SAYGININ GÜMÜŞHANE’DEKİ EN ÖNEMLİ ÖRNEĞİ TORUL’DA

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı 150 yıllık çan kulesi köylüler tarafından korunuyor. Köy sakinleri, “Bizler çan kulesine hoşgörü ile yaklaşırken Avrupalılar minarelerimize karşı çıkıyorlar. Bizler değil, Avrupalılar utansın” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Torul ilçesinde bağlı Arpalı köyünde Rumlardan kalan, camiye çevrilerek minaresi yapılan 150 yıllık kilisenin çan kulesi, köylüler tarafından özenle korunuyor. Minare yapmalarına rağmen kilisenin çan kulesini yıkmayan köylüler, kulenin eskiyen çatısını onarıp sacla kapladı, kuleyi ışıklandırdı.

Arpalı köyü eski muhtarı Fatih Küçüköner, köylerinin tarihinin çok eski olduğunu, madencilikle geçimin sağlandığı köylerinde Kurtuluş Savaşı'ndan önce yaklaşık 600 Rum yaşadığını belirterek, şunları kaydetti: "O dönemlerde burada bulunan Rumlar, çan kulesi bulunan kiliseyi bizim köye yapmış. Başka yerleşim yerlerinde çanı olan kilise bulunmamaktadır. Çevre köylere hakim olması nedeniyle çan bizim köyde çalınırdı. Pazar günleri köyümüze çok sayıda Rum ziyarete gelirdi. Kurtuluş Savaşı'yla birlikte Rumlar köyü terk edince köylüler de toplanarak kiliseyi camiye çevirip minare yapmış. Kilisenin çan kulesine ise hiç dokunmayarak bugüne kadar korumuşlar. Çan kulesinin eskiyen çatı kısmını dahi sacla koruma altına almışlar."

Köy sakinleri ise kendilerinin ve dedelerinin kilise ile çan kulesini hoşgörüyle koruduklarını ifade ederek, "Bizler çan kulesini korurken Avrupalılar minarelerimize karşı çıkıyor. Avrupalılar utansın, bizim utanacak tarafımız yok" dedi.

“TÜRK MİLLETİ HOŞGÖRÜLÜDÜR”

Atalarından başkalarına karşı sevgi ve saygıyı öğrendiklerini kaydeden köy sakinleri, şöyle konuştu: "İşte bundandır ki atalarımız, dedelerimiz Rumlar köyümüzü terk ettikten sonra onların ibadethanesini camiye çevirerek bugüne kadar korudu. Camimiz şu anda tescillidir ama yanında bulunan çan kulesine ne atalarımız dokundu ne de bizler dokunduk. Onu hep koruduk. Kilisenin camiye çevrilmesiyle eksik olan minaresi de yapıldı. Camimizin bir tarafında minare bir tarafında çan kulesi var. Çan kulesinden asla rahatsız olmuyoruz. Hatta geceleri de görünsün diye içerisine elektrik hattı çekerek ampul takıp aydınlatıyoruz. Bizler başkalarının inançlarına saygı gösterirken minarelerimize katlanamayan Avrupalılar utanmalıdır. Biz Türkler hoşgörülü bir milletiz."

Çan kulesinin çanını Rumların köyü terk ederken götürdüğünü belirten yöre sakinleri, "Çanı götürmemiş olsalardı onu da koruyacaktık. Biz köylüler olarak başkalarının dinine saygı gösterirken Avrupalıların minarelerimize karşı çıkmasını anlamak mümkün değil. Biz değil onlar utansın. Müslüman Türkler olarak; başka inançlara hep saygı duyduk, duymaya devam edeceğiz" dediler.

İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim