• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 18 °C

BASININ SORUNLARI MASADA

04.01.2018 15:01
BASININ SORUNLARI MASADA
Gümüşhane Valisi Okay Memiş, gazete sahipleri ile bir toplantı gerçekleştirerek gazetecilerin sorunlarını dinledi.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Valilik Toplantı Salonu’nda Gümüşhane’de faaliyet gösteren günlük ve haftalık gazetelerin İmtiyaz Sahipleri ve Yazı İşleri Müdürleri ile bir toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıda 2017 yılı değerlendirilerek gazetecilerin sorunları konuşuldu.

Yerel Basından Memnunum

Toplantıda konuşan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane basınından memnun olduğunu belirterek, “Kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinde yerel basının önemli olduğunu söyleyebilirim” dedi.  

Vali Memiş, istişare kültürüne önem verdiğini ifade ederek, “Pozitif anlamda yerel basından faydalandığımı söyleyebilirim. Özellikle beni Turizm alanında yönlendirdiğinizi, diğer kamu hizmetleri noktasında yönlendirdiğinizi söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.

Başarılı Olmanız Çok Zor

Gazetecinin, insanların hoşuna gidecek haberler yapmak gibi bir görevinin olmadığını vurgulayan Vali Memiş, “Her haber hoşumuza gitmeyebilir ama gazetecilerin insanların hoşuna gidecek haber yapmak gibi bir görevi yok. Ama kasıtlı haber yapmamak gerekir. Karalamaya yönelik haber yapmamak gerekir, birilerinin maşası olarak haber yapmamak gerekir. Bunu yaptığınız takdirde hem başarılı olmanız çok zor hem de kalıcı olmanız çok zor. Bu insan hayatının tamamında geçerli olan bir kavramdır” şeklinde konuştu.

“Yerel basına da devlet olarak bizim de destek olmamız gerektiğiniz düşünüyorum” diyen Vali Memiş, gazete sahiplerine söz hakkı vererek sorunlarını dinledi.

Sorunlar, Sadece Gümüşhane Basının Sorunu Değil

Toplantıda konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü, gazetecilerin sorunlarını anlattı. Köprülü, “Sadece Gümüşhane değil, Anadolu Basınının tamamının bir dizi sorunları var. Uzun yıllar sonra ilk defa 2017 yılının başlarında ilan santim fiyatlarımız Basın İlan Kurumu Genel Kurulundan geçmesine rağmen bir yıldır bakanlar kurulunda ve hala imzalanmadı. Bu tüm Anadolu basınının bir sorunu ama bizim Gümüşhane yerelinde çözeceğimiz çok büyük bir sorunumuz yok. Anadolu basının sorunlarını da mensubu olduğumuz federasyon ve konfedarasyon nezdinde ilgili bakanlarımıza, başbakanımıza ve cumhurbaşkanımıza iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

Her Yıl Biraz Daha Geriye Gidiyoruz

Gazetelerin yayımladıkları resmi ilanlarda her geçen yıl biraz daha geriye gidildiğini kaydeden Köprülü,  şunları söyledi:

“Her yıl ilanlar biraz daha geriliyor. Geçen yıl ile bu yıl arasında eksi 70-80 bin liralık bir fark bulunuyor. Biz devletten aldığımız resmi ilanların yüzde 50’den fazlasını geri devletimize iade ediyoruz. Devletimize gazetelerimizin borcu bulunmuyor. Her ödememizi borcu yoktur kağıdı ile alıyoruz. Devletimizin yanındayız ve devletimiz bizi destekliyor. Biz de aynı derecede devletimize geri dönüş sağlıyoruz.”

Doğrudan Temin Sorunu Çözülmeli

Başkan Köprülü, “Gümüşhane’de maalesef doğrudan temin noktasında bir eksiklik var. Bizim 2014 yılında BİMER üzerinden yaptığımız çalışmada Gümüşhane’deki tüm kurumların doğrudan temini tamamen deldiğini gördük. Doğrudan teminin son örneği de Tarım İl Müdürlüğü’nde yaşanan olaydı. Bizi ilgilendiren konularda ise bir ürün kurum tarafından baskısı yapılıyor, dağıtılıyor ve daha sonra bize gelip teklif alınıyor. Daha önceki valilerimiz de dönem dönem ‘mümkün olduğu kadar il dışından teklif alınmayacağı’ yönünde telkinleri oldu. Bizim gücümüzün yetmediği konularda zaten sesimiz çıkmaz. Bize yapılacak en önemli katkı doğrudan teminlerin önüne geçmek olur” diye konuştu.

Parça Kopararak Hayatta Kalamayız

Köprülü, “ Anadolu basının birçok sorunu var ama bunları birbirimizden birer parça kopararak hayatta kalma şansımız yok. Sırt sırta vererek, el ele vererek birbirimize destek olduğumuz sürece bu sorunların üstünden sizin de desteklerinizle geleceğimizi düşünüyorum” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Şikayet Varsa Geriye Yönelik İşlem Yapılabilir

Gümüşhane Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Engin Doğru ise yerel basının yayımladığı resmi ilanlar hakkında teknik bilgileri paylaştı. 

Doğru, konuşmasında, “Basın İlan Kurumu Şubesi olmadığı için gazetelerle ilgili görev Valiliklere verilmiştir. Basın İlan teşkiline dair yönetmeliğe uymak gazete sahiplerinin görevi. Bizim de bu kurallara uyan gazetelere ilan vermek görevimiz. Gazete sahiplerinin bize beyanları vardır. Örneğin, gazete çalışanlarının bulunduğu ilde ikamet etme zorunluluğu vardır. Biz de o beyanlara uyarız. Ama eğer gazeteler arasında bir şikayet varsa bu geriye yönelik 5 - 10 yıl araştırılır ve ona göre işlem yapılabilir” ifadelerini kullandı.

Formül Üretilmeli

Gazetelerin artık ayakta kalabilmeleri için bir formül üretmeleri gerektiğinin altını çizen Doğru, “2 yıl önce reklam pastasından daha fazla pay alan gazeteler bugün daha az pay alıyor. Hükümetimizin açıkladığı bazı veriler var. 2018’de kamu yatırımlarının biraz daha azalması bekleniyor ve gazeteler ona göre kendi içinde formül üretmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Değerlendirmelerde Bulundu

Sorunları dinleyerek değerlendirmelerde bulunan Vali Memiş, gazetecilerin sorunları ile ilgilenerek çözüm üretme noktasında yardımcı olmaya çalışacaklarını belirtti.

Muhtarların gazetelere abone olması noktasında telkinde bulunacaklarını vurgulayan Vali Memiş, kamu kurumlarında da kurum amirlerinin gazetelere abone olmaları noktasında telkinde bulunacağını söyledi.

Okulların da gazetelere abone olması gerektiğini ifade eden Memiş, kurumların matbaa işlerini Gümüşhane dışında yapılmasının önüne geçilmesinin sağlanması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

Dijital çağda olduğumuzu ifade eden Vali Memiş, dijital dönüşüm noktasında da gazetelerin kendilerini geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • CHP’den Esnaf Çözüm Paketi Önerisi09 Ekim 2020 Cuma 13:00
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tüm Dünyaya Bir Kez Daha 'Dünya Beşten Büyüktür' Dedi24 Eylül 2020 Perşembe 11:31
  • Ak Parti’de Kongre Süreci Başlıyor06 Mart 2020 Cuma 10:32
  • Ağaç Yeniden Başkan18 Şubat 2020 Salı 10:53
  • HIRSIZLAR TRABZON'DA YAKALANDI15 Nisan 2019 Pazartesi 15:30
  • TORUL'DA KODLAMA YARIŞMASI YAPILDI15 Nisan 2019 Pazartesi 15:27
  • KÖY YOLUNA KAYA YUVARLANDI14 Mart 2019 Perşembe 12:00
  • AK PARTİ TORUL'DA SAHADA14 Mart 2019 Perşembe 11:59
  • ÜRETİMİ ARTIRACAK HAMLELER YAPMIYORUZ12 Mart 2019 Salı 10:41
  • CANLI GENÇLERLE BULUŞTU04 Mart 2019 Pazartesi 13:35
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim