• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Gümüşhane : 3 °C
  • Trabzon : 10 °C

Azmin Zaferi

02.11.2020 12:09
Azmin Zaferi
Gümüşhane merkez ilçeye bağlı Çamlıköy köyünden Recep Gündüz (85), 57 yıl önce Almanya’ya inşaat ustası olarak gitti. 17 yıl biriktirdiği para ile baba ocağında kurduğu tavuk çiftliği ile bölgenin en büyük aile çiftliği haline geldi.

Kentin Çamlıköy köyünde yaşayan ve çocukluğundan itibaren tavuk çiftliği kurmak isteyen Recep Gündüz, yaklaşık 57 yıl önce Ziraat Bankası'ndan aldığı tavukçuluk ile ilgili bir broşürde yer alan tavuk çiftliğine sahip olmanın hayalini kurmaya başladı.

Almanya'da 17 yıl çalışarak kazandığı parayla Gümüşhane'ye tavuk çiftliği kuran Recep Gündüz, elektrik kontağından çıkan yangında civciv makinelerinin zarar görüp 15 bin civcivinin telef olmasına, hakkında bu nedenle dava açılmasına ve kuş gribi nedeniyle de 45 bin tavuğunun itlaf edilmesine rağmen çiftliğini ayakta tutmayı başarıp aile şirketine dönüştürdü.

Almanya’da 17 yıl süreyle işçi olarak çalışıp biriktirdiği paralar ile Gümüşhane'ye dönüp bir süre sonra kent merkezindeki evinin üst katında tavuk ve civciv besleyen Gündüz, bir süre sonra kentin Çamlıköy köyünde bir tavuk çiftliği kurarak hayalini gerçekleştirdi.

7 Bin Lira Para Cezası Aldım

Çiftliği kurduktan sonra birçok olumsuzluk ile karşılaşmasına rağmen yılmayarak çiftliğini aile şirketine dönüştüren Recep Gündüz, yaptığı açıklamada, Almanya'dan döndükten sonra 200 civciv alıp büyüttüğünü söyledi.

Yeni satın aldığı tavuklar ile tavuk sayısını 500'e çıkardığını anlatan Gündüz, şöyle devam etti: “Almanya'dan döndükten sonra Gümüşhane kent merkezindeki evimin üst katında tavuk beslemeye başladım. Tavuk satın almak pahalı olduğu için Bursa'ya gidip civciv makineleri satın alıp kent merkezindeki evimin üst katına yerleştirdim. Trabzon'un Yomra ilçesindeki ziraat okulundan yumurta alıp bu makinelerde civciv üretimine başladım. Tam civcivler yetişmişken elektrik kontağından çıkan yangında hem civciv makinelerim hem de 15 bin civcivim yandı. Her şey bitti dedim. Ayrıca civcivleri yaktık diye hakkımda bir de dava açıldı. Mahkemece 7 bin lira para cezasına çarptırıldım. Ancak yılmadım ve yanan makineleri tamir ettirip yeniden civciv üretimine başladım.”

Gündüz, bu civciv makinelerinde yeterince civciv yetiştiremediği için tavukçuluk yapan komşusu Kemal Saygıner'in çiftliğindeki civciv makinelerini 10 yıllığına kiraladığını anlatarak, “Yaklaşık 8 yıl faaliyet gösterdikten sonra orası da küçük gelmeye başladı. Çünkü Saygıner'in 5 bin tavukluk bir kümesi vardı” şeklinde konuştu.

Kuş Gribi De Vazgeçiremedi

İşini büyütmek için yaptığı araştırma sonrası 25 yıl önce köyündeki çiftliğini kurduğunu belirten Gündüz, şöyle devam etti: “Çiftliği kurduktan sonra yer tavukçuluğundan vazgeçerek kafes tavukçuluğuna başladım. Kazandıkça çiftliğimi büyüttüm ta ki kuş gribi çıkıncaya kadar. Kuş gribinden çok büyük darbe gördüm. Kuş gribinden 45 bin tavuğumu köyümde ve Gümüşhane Belediyesinin çöplüğünde kuyular açarak torbalar içinde toprağa gömdüler. Ben kuş gribine asla inanmadım ama 45 bin tavuğumu canlı canlı gömdüler.”

Buna rağmen yeniden civciv alıp işine devam ettiğini belirten Gündüz, “Şu anda 100 bin tavuğum var. Çocuklarım Hakkı, Kamuran ve Etem Gündüz ile işçilerimizden oluşan 12 kişi, bu çiftlikten ekmek yiyoruz. Yem pahalı olunca Organize Sanayi Bölgesinde yem fabrikası kurduk. Kendi yemimizi kendimiz üretiyoruz. Bu da yetmedi tavuk gübresini değerlendirmek için yine OSB’de organik gübre fabrikası kurduk” açıklamasında bulundu.

Tesisinin bir aile şirketi olduğunu söyleyen Gündüz, kendisi ve dört çocuğu ile tesisi işlettiklerini, altı kişilik bir işçi istihdamı da yaptıklarını belirterek, "Şu anda günlük yumurta üretimimiz 80 bin civarında. Başta Gümüşhane olmak üzere Trabzon, Bayburt, Rize ve Giresun illerine günlük taze yumurta satışımız var. Her türlü paketleme tesisimiz de mevcut” dedi.

İbrahim Özdemir

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim