• BIST 9916.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Gümüşhane : 19 °C
  • Trabzon : 20 °C

AYAK MANTARINA DİKKAT

13.04.2017 12:01
AYAK MANTARINA DİKKAT
Gümüşhane Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Hasan Aksoy, ayak mantarının dermatofit adı verilen mikroorganizmalar ile ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

 

Gümüşhane Devlet Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doktor Hasan Aksoy, ayak mantarının dermatofit adı verilen mikroorganizmalar ile ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Aksoy, gazetemiz OLAY'a yaptığı açıklamada, bu mikroorganizmaların genellikle kapalı ve nemli ortamı sevdiğini belirterek, “Ayak mantarı özellikle ayağı nemli kalan veya ayağı çok terleyen insanlarda daha sık rastlanan bir problemdir. Bir enfeksiyon hastalığı olduğu için bununla ilgili tedaviler bu mikroorganizmaları öldürmeye dayanan, antifungal adı verilen antibiyotik tedavileri ve bununla beraber ayaklara sürülen antifungal içerikli kremlerden oluşmaktadır” diye konuştu.

AYAKLARINIZI KURULAYIN

Hastalara ayak mantarı tedavisinde ayakların kuru tutulmasını önerdiklerini anımsatan Aksoy, şunları söyledi:

“Gün içinde sürekli dışarıda bulunan ve dışarıda abdest alan hastalara abdestten sonra mutlaka ayaklarını kurutmalarını öneriyoruz. Bunun için ayak parmak aralarına gazlı bez konulmasını, yerine göre eldivene benzeyen ayak parmak arası çorapların giyilmesini, mümkün oldukça hava alan ayakkabılar giyilmesini öneriyoruz. Tedaviye ek olarak ayakkabılara da antifungal sprey uygulaması yaptırıyoruz. Çorapların en az 60 derecede yıkanmasını tavsiye ediyoruz.”

NASIRLAŞMA VE BOYNUZLAŞMA

Halk arasında et dikeni, et çivisi diye bilinen; tıpta klavus ve kallus olarak adlandırılan, Türkçe olarak nasırlaşma ve boynuzlaşma şeklinde ifade edilen hastalığın ortopedik problemlerden kaynaklandığını kaydeden Aksoy, “Nasırlaşma ve boynuzlaşma enfektif bir durum değil. Uygunsuz ayakkabı tercihinden kaynaklanan bir problem. Uygunsuz ayakkabı seçmiş, çok ayakta duran, çok yürüyen kişilerde et dikeni olarak bahsedilen problem ortaya çıkıyor. Bunlar için genellikle kriyoterapi dediğimiz dondurma tedavisi uygulanıyor. Ya da yüzeyel olarak asit uygulamalarıyla nasırlaşma ve boynuzlaşmaları eritmeye çalışıyoruz. Bu mantardan farklı bir problem. Aynı hastalık için halk arasında yanlış olarak topuk dikeni tabiri kullanılıyor ancak asıl topuk dikeni fizik tedavi branşının konusu olan bir kemik sorunudur” ifadelerini kullandı.

Muhammet Çelik

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim