• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 14 °C

AVRUPA SEÇKİN DESTİNASYON YARIŞMASI

30.07.2015 15:30
AVRUPA SEÇKİN DESTİNASYON YARIŞMASI
Avrupa Komisyonu tarafından European Destinations of Exce Llence ile Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerin değerlerine dikkat çekmek, turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak ekonomik gelişmeyi teşvik e

 

Türkiye’den de 81 ilden yarışmacıların katılacağı bu yarışmada sürdürülebilir turizm anlayışını benimseyen ve gelişim gösterme potansiyeli yüksek destinasyonlar belirlenerek ortak bilgi ve iletişim ağına dahil edilecek.

 

Avrupa Komisyonu tarafından seçilen ve EDEN ağına dahil olan destinasyonlar için tanıtım filmleri hazırlanmakta, ödül töreni düzenlenmekte ve basın, internet ve sosyal medya araçları ile tanıtım faaliyetleri yürütülmektedir. 2008 yılından itibaren Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülmektedir.

 

Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi 2015 yılı temasının ise “Turizm ve Yerel Gastronomi olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, “Türkiye ulusal destinasyonu, başvuran adaylar arasından, Bakanlığımızda oluşturulan komisyonlar marifeti ile ilan edilen kriterler çerçevesinde seçilecek olup, kazanan destinasyon hem Ankara’da düzenlenecek törende, hem de Avrupa Komisyonu tarafından Brüksel’de düzenlenecek törende ödül alacaktır.”

Bakanlık açıklamasında daha sonra  denildi:

“Kültürlerin önemli bir parçası olan gastronomi, toplumların yaşanmışlıkları, coğrafi faktörler, bitki örtüsü ve iklimlerinin onlara sunduğu imkânlarla gelişmekte ve toplumların geçmişlerine ışık tutmaktadır. Eskiden insanlar seyahat ettikleri yerlerde alışkın oldukları tatları ararken, zamanla farklı tatları denemeye başlamıştır, bu durum günümüzde bu farklı tatları denemek amacıyla seyahat etme halini almış ve Gastronomi Turizmi kavramı giderek yaygınlaşmıştır. Ülkemiz de bu açıdan yerel mutfak kültürünü ve yöresel yemeklerini kullanarak yerel kimlik yaratan oldukça zengin bir kaynağa sahiptir. Bu yarışma, yerel gastronominin tanıtım ve pazarlama açısından önemine ilişkin farkındalığı artıracaktır. Bu yarışma ile 2015 yılı Avrupalı Seçkin Destinasyonlar projesi kapsamında, turizm arzını oluştururken gastronomi ve yerel lezzetlerine vurgu yapan bir ulusal destinasyon ve dört finalist destinasyon seçilecektir.

 

 Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında

 

“Sürdürülebilir turizm yaklaşımı çerçevesinde turizmin çeşitlendirilmesi ve turizm sezonunun bütün yıla yayılması politikası doğrultusunda, Turizm ve Yerel Gastronomi temasına uygun ulusal bir destinasyon ve dört finalist seçmek,  alternatif turizm türlerinin ülkemizde yaygınlaşmasına öncülük edecek destinasyonları belirlemek,  sürdürülebilir turizm gelişim modellerini benimseyen destinasyonları desteklemek,  turist akışı az olan destinasyonların yeni turizm önerileri geliştirmelerine yardımcı olmak, turist akışını bu destinasyonlara yönelterek bu destinasyonları ziyaret eden turist sayısını artırmak,  ülkemizin kültürel kimliğini, çeşitliliğini ve zenginliğini ortaya koymaktır. 2015 yılında seçilen ulusal destinasyon için hazırlanacak tanıtıcı dosya Avrupa Komisyonuna sunulacaktır. Avrupa Komisyonu tarafından da uygun bulunması halinde, kazanan destinasyon için tanıtım filmleri hazırlanarak Avrupa çapında yayımlanması sağlanacaktır. Ulusal destinasyon EDEN ağına dahil edilecek, önce Ankara’da daha sonra ise Brüksel’de düzenlenecek ödül törenlerinde destinasyonların temsilcilerine “Avrupalı Seçkin Destinasyon Ödülü” takdim edilecektir. Ödül töreni esnasında gerçekleşmesi planlanan EDEN sergisinde ve EDEN internet sitesinde www.edenineurope.eu tanıtımı yapılacaktır.”

 

Kimler başvurabilecek

“Kamu kuruluşları ve kar amacı gütmeyen tüzel kişiliğe haiz kuruluşların başvurusu uygundur. Başvuru sahipleri tek başlarına ya da diğer kuruluşlarla ortak hazırlayacakları başvuru dosyası ile başvuruda bulunabilirler. Başvuru dosyası başvuru formu ve eklerinden oluşacaktır. Başvuru formu “Başvuru Sahibi Ve Ortaklarına Ait Bilgiler” ile “Öneri Destinasyona Ait Bilgiler” olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Her iki bölümde istenen bilgiler başvuru formundaki tablolarda verilen açıklamalara uygun olarak doldurulmalı, diğer destekleyici belgeler ise başvuru formuna eklenmiş olarak başvuru dosyasında teslim edilmelidir. Yerel yönetimler, birlikler, odalar, vakıflar, dernekler, üniversiteler, kalkınma ajansları ve benzeri kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan başvurular uygun kabul edilecek olup, gerçek kişilerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Her bir başvuru sahibi yalnızca bir destinasyon sunabilir. Yerel ortakların katılım düzeyinin önemli olduğu ve başvuruların değerlendirilmesi aşamasında bunun dikkate alınacağı hususları göz önünde bulundurulmalıdır. Başvuru sahipleri tarafından eksiksiz olarak hazırlanarak teslim edilen başvurular uygun kabul edilerek değerlendirmeye alınacaktır.” İbrahim Özdemir-Figen Tok

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim