• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Gümüşhane : 16 °C
  • Trabzon : 12 °C

ARTABEL GÖLLERİ YOLUNA 350 BİN LİRA

14.04.2021 12:12
ARTABEL GÖLLERİ YOLUNA 350 BİN LİRA
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünü bağlık Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın 700 m Mevcut Yolun Betonlanması ve Kanal Yapımı için ihalenin yaptığını

ARTABEL GÖLLERİ YOLUNA 350 BİN LİRA  

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğünü  bağlık Gümüşhane Doğa Koruma  ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın  700 m Mevcut Yolun Betonlanması ve Kanal Yapımı için ihalenin yaptığını ve sözleşme aşamasında olduğu öğrenildi.  

2021 yılı için 350 bin TL ödenek ayrılan yolda çalışmaların ihalenin tamamlanıp sözleşmenin imzalanmasının ardından başlanılacağı ve en kısa sürede yapımının tamamlanacağı öğrenildi.

Artebel Gölleri Tabiat Parkı

1998 yılında, 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3. maddesine göre Gümüşhane ili Torul ilçesi sınırları içerisinde kalan Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi "Artabel Gölleri Tabiat Parkı' olarak ilan edilmiştir. Gümüşhane İli’nin önemli zirvelerinden biri olan ve “Artabel’in Başı Tepesi” olarak adlandırılan bölge 3305 metre yüksekliğine ulaşmaktadır. Gülaçar Köyü’nden Artabel Gölleri’ne yürüyüş yolunda yaklaşık 3. Kilometreden başlayarak akan dereleri ve zengin flora yapısını görmek olanaklıdır. Özellikle birbirine yürüme yoluyla yaklaşık on dakika uzaklıkta bulunan üç göl, turistik anlamda önemli bir potansiyele işaret etmektedir.  Artabel Gölleri Tabiat Parkı ormanları, dağ ekosistemleri, jeolojik ve jeomorfolojik yapısı, buzul gölleri, yüksek dağ dorukları ve zengin flora ve fauna özellikleriyle önemli bir alandır.

5859 hektarlık alanda yöreye adını veren göllere varana kadar, ilginç jeomorfolojik yapılar, özellikle kayaçlar dikkat çekmektedir. Ana jeomorfolojik birimler ise, V tipi sırtlar, keskin sırtlar ve dağ gölleridir. Dağ gölleri; Artabel’in başı yükseltisinde bulunan Karanlık Göl, Sofrabaşının Tepe batısında Beş göller adıyla anılan 4 göl, Gavurdağı zirve yamacında Karagöller adıyla anılan 3 göl bulunmaktadır.  Bölge; peygamber çiçeği, kaplan otu, baylık otu, saman çiçeği, altın çiçeği, bodur mazı gibi çeşitli bitki türleri ile domuz, çakal, geyik, ayı, kartal gibi hayvan türlerini barındırmaktadır. Bölgenin 6 ay boyunca karla kaplı olması kış turizmine yönelik bir potansiyele işaret etmektedir. Bölgeye en yakın yerleşim birimi 5 kilometre uzaklıktadır. Genellikle yazları yaylacılık geleneğiyle gelinen köyde hayvancılık ve tarım konusunda bir etkinlik gözlenmemektedir.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim