• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 13 °C

AĞAR’DAN, ASTIM AÇIKLAMASI

04.05.2016 14:13
AĞAR’DAN, ASTIM AÇIKLAMASI
AĞAR’DAN, ASTIM AÇIKLAMASI

 

İl Sağlık Müdürü Mustafa Ağar, Dünya Astım Günü nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.

Astım hastalığının, akciğerlerde bulunan bronşların çeşitli nedenlerle yapısının bozulmasından kaynaklandığını ifade eden Ağar, “ Hava yollarının daralmasıyla nefes almak güçleşse de nefes vermekte daha çok zorlanılır. Bu şekilde nöbetler halinde ortaya çıkan, geri dönüşümlü bronş kasılmasına astım denir. Müzmin bir hastalık olan astımda sadece bu bronşların daralması değil, bronşun etrafındaki zarın şişmesi sonucu da hava yolları daralır. Ayrıca mukus dediğimiz balgam ve sümük gibi yapışkan maddeler çok fazla salgılandığında hava yolunun bazı yerlerinde tıkanmaya neden olur. Bu sorunlar da astımın ortaya çıkmasına yol açar” dedi.

 Astım Belirtileri

Ağar astım hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralardı;

“Astımın belirtileri Öksürük (genellikle kuru ve krizler halindedir gece uykuda uyandırabilir.), Hırıltılı solunum, Göğüste tıkanıklık ve sıkışma hissi, Soluk alıp verirken ıslık sesi, Nefes darlığıdır”

Tetiği Çeken Faktörler

Normal insanlarda herhangi bir etki yapmayan bir takım etkenlerin astımlı kişileri etkilediğini dile getiren Ağar, “ Bunlara tetiği çeken faktörler diyoruz. Solunum yolu enfeksiyonları, polenler, ev tozu akarları, ağır eforlar, tüylü hayvanlar, hamam böceği, sisli hava, soğuk hava, sigara dumanı, soba dumanı, ağır koku ve spreyler, temizlik malzemeleri, cila, boya, egzoz gazları ve stresi tetiği çeken faktörler olarak sıralayabiliriz” diye belirtti.

Astım genetik midir?

Astımda genetik faktörlerin rolünün bulunduğunu aktaran Ağar, “Anne ve baba tarafından astım bulunabilir. Hem anne hem babasında astım bulunan insanlarda astıma daha sık rastlanır. Genetik faktörlerin rol oynadığı hastalarda alerjinin rolü vardır. Ancak her alerjik bünyeli insanda astım olmadığı gibi, her astımlı insanda da alerji bulunmayabilir” diye konuştu.

Alınması Gereken Önlemler

Ağar, “Tedavinin en önemli kısmı, krizleri başlatabilecek etkenlerden uzak durmaktır. Bunun için hastanın eğitimi çok önemlidir” diyerek alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı;

“Evde hayvan beslenmemeli, ev içinde sigara içilmemeli, evde sprey, kokulu deterjan, parfüm kullanılmamalı, sentetik yatak malzemeleri kullanılmalı (kuş tüyü yastık, battaniye vb), özellikle yatak odasında kilim, halı, mobilya, yastık ve minderler bulundurmamalı, yatak şiltesi ince basit ve sentetik olmalı, çarşaf ve örtüler çok sıcak suyla yıkanmalı ve güneşte kurutulmalıdır, ev havalandırılmalı, polenlerin arttığı dönemlerde, ev içinde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı, badana, boya, cila işlemleri, böcek ilaçlama, hasta dışarıda iken yapılmalı, ev içinde kızartma ve yemek kokusu oluştuğunda mutlaka havalandırılmalıdır”

Tedavi

Astımda kullanılan ilaçların iki türü bulunduğunu bildiren Ağar, “ Yakınmalar başladığı anda hemen alınacak, rahatlatıcı nefes açıcı ilaç. Krizlerin gelmesini önleyen, hava yolu duvarındaki  tedavi eden koruyucu ilaç (genellikle sprey şeklindeki bu ilaçların alışkanlık yaptığı, akciğere zarar verebileceği ve zamanla etkisiz hale gelebileceği inançları doğru değildir.)Öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma hissi gibi şikayetler haftada bir kez den daha sık tekrarlıyorsa, ,şikayetler gece uykudan uyandırıyorsa, konuşmakta zorluk varsa, dudak ve tırnaklarda morarma varsa, kalpte aşırı çarpıntı ve nabızda hızlanma varsa, Yürümede zorluk varsa” şeklinde konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim