• BIST 8979.75
  • Altın 2278.534
  • Dolar 32.3091
  • Euro 35.0426
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 12 °C

AB SEKTÖREL YATIRIM ALANLARINDA GENÇ İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ HİBE PROGRAMLARI

26.05.2016 11:42
AB SEKTÖREL YATIRIM ALANLARINDA GENÇ İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ HİBE PROGRAMLARI
Trabzon’da Avrupa Birliği Sektörel Yatırım Genç İstihdamının Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Kenan Gelişli, ahşap yapıların günümüzde pek yapılmadığına dikkat çekerek Of Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile geliştirdikleri proje sayesinde ahşap yapılarla ilgili nitelikli elamanlar yetiştireceklerini söyledi.

Yayla ve Köylere Uygun Ahşap Yapıların İnşa, Bakım ve Onarım İşlemlerini Gerçekleştirebilecek Nitelikli Elemanlar Yetişmesiyle projesinin Of Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütüldüğünü kaydeden Gelişli,

“Projemizin ismi; yayla ve köylere uygun ahşap yapıların inşa bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirebilecek nitelikli elamanların yetiştirilmesi. Proje süresi 12 ay ve bütçemiz 225 bin 497 Euro. Projemiz Of Ticaret ve Sanayi Odası ile üniversite işbirliği çerçevesinde yürütülen bir proje. Projemizin hedefleri; Trabzon bölgesinde yaşayan meslek lisesi, meslek yüksek okulu ve üniversitenin ilgili ağaç işleri bölümlerinden mezun gençlerin ahşap yapıların inşa alanları konusunda mevcut eğitimlerini destekleyerek onlara istihdam alanları imkanlarını artırmak ve iş dünyasında bu alanda ihtiyacı karşılamak ve üniversite sanayi arasında işbirliği mekanizmasını harekete geçirmek. Proje kapsamında eğitim görenlere, kurs bitiminde sertifikaları verilecek ve bunların yüzde 20’si istihdam edilecek" dedi.

"GÜNÜMÜZDE AHŞAP YAPI YAPMIYORUZ"

Günümüzde ahşap yapılardan uzaklaşıldığına dikkat çeken Gelişli, “Günümüzde ahşap yapılardan uzaklaşıldı. Şimdi ahşap yapıları koruma altına aldık. Onları misafirlerimize turistlere gösteriyoruz. Kendimiz büyük oranda ahşap yapı yapmıyoruz. Bunların çeşitli nedenleri var. Bunlardan en önemlileri geleneksel inşaat yöntemlerini modern teknolojiye uyduramamamız yani modern inşat yöntemlerini çağdaş teknolojiye ayak uyduramama sayılabilir. Özellikle ülkemiz deprem ülkesi taşıyıcı sistemleri diğer yapılara göre daha kuvvetli. Depremlerde binanın tümden çökmemesi canlı kalması için istenir. Ahşap yapılar tümüyle göçmüyor. Ahşap yapılar sanıldığı gibi daha pahalı değil. Ses ve ısı yalıtımları daha iyi, daha estetikler daha sağlıklılar. Çevreye uyumlu kolay inşa ediliyorlar. Ahşabın tercih edilmesinde çok sebep var. Fakat nedense biz her yere beton yapıyoruz. Diyarbakır’da da aynı kibrit kutusu gibi, İstanbul’da da, Trakyada’da, Trabzon’da da ne iklime ne depreme ne yörenin özelliklerine göre mimarisine bakmadan aynı kibrit kutusu gibi yapılar yapıyoruz. Gelişmiş ülkelerde bu kadar betonlaşma yok. Hadi şehirleri anladık çok katlı yapılaşma var, köylerimiz yaylalarımız özellikle betonla pek bağdaşmıyor. Güzelim yemyeşil platolar, bölgenin yaylaları çirken çarpık beton yapılarıyla doldurulmuş vaziyette. Buna paralel olarak son yıllarda bölgemizde gelişmekte olan doğal yayla turizmi de bundan olumsuz etkileniyor. Turist neden beton yığınlarına gelsin ki ? Bizim projemiz de beton yapılaşmanın ardından faaliyete girerek yaylaların daha güzel hale gelmesine vesile olacak. Ahşap yapı sektörlerinin çeşitli sorunları var. Mesela firmaların bir kısmı eğitimli kaliteli elaman bulmakta sıkıntı çektiklerin söylüyorlar. Biz 3 Mart 2016’da projeye başladık. 31 Mart’ta ilgili kurumların katılımıyla açılış toplantımızı gerçekleştirdik. Geliştirdiğimiz proje sayesinde gençlere istihdam yolu açılacak” diye konuştu.

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim