Gümüşhane’nin Köse ilçesinde yeşil alanların korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi adına ezber bozan bir karara imza atıldı. Özellikle yaz aylarında vatandaşların yoğun olarak vakit geçirdiği parklarda, çevreye gelişigüzel atılan çekirdek kabuklarının oluşturduğu görüntü kirliliği üzerine Köse Belediye Başkanlığı harekete geçti. Belediye, resmi bir duyuru yayınlayarak parklarda çekirdek yenilmesinin yasaklandığını ilan etti.
Sosyal medyada ve ilçede kısa sürede büyük yankı uyandıran bu kararın ardından, Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler gazetemize özel açıklamalarda bulundu.
Başkan Kesler: "Parklar Hepimizin Evidir, Evimizde Yere Çöp Atıyor muyuz?"
Alınan kararın tamamen ilçenin temizliği ve estetiğiyle ilgili olduğunu vurgulayan Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler, vatandaşlardan destek beklediklerini belirterek şunları söyledi:
"Belediye olarak ilçemize çok güzel parklar, yeşil alanlar ve dinlenme alanları kazandırıyoruz. Ancak ne yazık ki buralarda en çok karşılaştığımız sorunların başında çekirdek kabukları geliyor. Ekiplerimiz her gün temizlik yapıyor ama temizlemek yetmiyor, kirletmemeyi de öğrenmemiz gerekiyor. Parklar hepimizin ortak evidir. İnsan evinde salonun ortasına çekirdek kabuğu atar mı? Atmaz.
Vatandaşlarımızın, çoluk çocuğumuzun daha temiz, daha hijyenik ve nezih ortamlarda oturabilmesi için parklarımızda çekirdek yemeyi yasaklama kararı aldık. Bu konuda hemşehrilerimizin ve özellikle gençlerimizin bize anlayış göstereceğine, Köse’nin temizliğine sahip çıkacağına inanıyorum. Zabıta ekiplerimiz bu konuda parklarda gerekli bilgilendirme ve denetimleri yapacaktır."
Vatandaş İki Yaz dönemi İki Farklı Görüşte
Köse Belediyesi’nin bu radikal adımı ilçe sakinleri arasında da geniş yankı buldu. Bir kısım vatandaş kararı "Geç kalınmış ama çok doğru bir adım, parklar çekirdek kabuğundan yürünmez hale geliyordu" diyerek desteklerken, bazı vatandaşlar ise park kültürünün çekirdeksiz olmayacağını ancak çöplerin poşete atılması şartıyla bu yasağın esnetilebileceğini savundu.
Köse Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekiplerinin, karar doğrultusunda parklara uyarı tabelaları asacağı ve denetimlerini sıklaştıracağı öğrenildi. Haber: Ebuzer YAPAR