Gümüşhane’de belediyeye ait 16 metrekarelik bir büfenin 180 bin TL bedelle kiraya verilmesi, esnafın kira yükü üzerinden tartışma başlattı. Gümüşhane Kahveciler, Otelciler ve Lokantacılar Odası Başkanı İbrahim Bektaş, söz konusu bedelin ilerleyen süreçte diğer iş yerlerinin kiralarına emsal gösterilmesinden endişe duyduğunu belirterek belediyeye çağrıda bulundu.
“Şehrin Ekonomik Gerçekleri Dikkate Alınmalı”
Gümüşhane esnafının durgunluk, yüksek maliyetler ve düşen alım gücü nedeniyle zor günler geçirdiğini ifade eden Bektaş, 16 metrekarelik bir büfenin 180 bin TL bedelle kiraya verilmesini eleştirdi.
Bu bedelin gelecekte diğer iş yerlerinin kira hesaplamalarında örnek gösterilmesi ihtimaline dikkat çeken Bektaş, “Böyle bir ortamda 16 metrekarelik bir büfenin 180 bin TL’ye kiraya verilmesi, yarın diğer iş yerlerinin kiralarına emsal gösterilirse ne olacak?” diye sordu.
“Gümüşhane İstanbul Değil”
Belediyenin kamuya ait taşınmazlardan gelir elde etmesinin doğal olduğunu ancak kiralama yapılırken şehrin ekonomik koşullarının da gözetilmesi gerektiğini vurgulayan Bektaş, “Belediyemiz elbette kamu malını değerlendirmeli, gelir elde etmelidir. Ancak bunu yaparken şehrin ekonomik şartlarını ve esnafın durumunu da göz önünde bulundurmalıdır” ifadelerini kullandı.
Makul bir bedelle kiralama yapılabileceğini belirten Bektaş, ortaya çıkan rakamın esnaf açısından ciddi endişe kaynağı olduğunu kaydetti.
“Esnafı Yaşatmadan Şehir Yaşatılmaz”
Belediyelerin yalnızca gelir elde etmeyi değil, şehrin ticari hayatını ve esnafını korumayı da gözetmesi gerektiğini dile getiren Bektaş, kira bedelinin ileride başka işletmelerin kira yükünü artırmak için emsal gösterilmesi ihtimaline tepki gösterdi.
“Gümüşhane İstanbul değil! Buradaki ekonomik şartlar, esnafın kazancı ve vatandaşın alım gücü ortada” diyen Bektaş, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bir ihale yapılır, bedeli ödenir; ancak ortaya çıkan rakam yarın yüzlerce esnafın kira yükünü artırmak için emsal gösterilirse bunun hesabını kim verecek? Ben bir oda başkanı olarak söylüyorum: Esnafı yaşatmadan şehir yaşatılmaz! Gümüşhane’nin gerçeklerini görmezden gelmeyelim. Esnafımızı daha da zor durumda bırakacak emsallerin oluşmasına izin vermeyelim.”