Aslan, hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik’e Allah’tan rahmet dileyerek, yaralı öğretmen ve öğrenciye acil şifalar temennisinde bulundu.
“Bu Sadece Bir Cinayet Değil”
Açıklamasında yaşanan olayın münferit bir vaka olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Aslan, bunun eğitim sistemindeki güvenlik zafiyetinin ve toplumsal çürümenin en acı göstergesi olduğunu belirtti.
“Şiddet bir çürüme belirtisidir. Eğitimcinin canına kast edilmesi, bir toplumun irfanını ve geleceğini yok etmektir” ifadelerini kullanan Aslan, eğitim çalışanlarının her geçen gün artan tehdit altında görev yaptığını savundu.
“Aile Sorumluluğu Göz Ardı Edilemez”
Çocuk suçluluğunun temelinde aile içi ilgisizlik ve disiplinsizlik olduğunu dile getiren Aslan, suçun faili çocuk olsa dahi ailenin sorumluluğunun göz ardı edilemeyeceğini ifade etti.
Devletin anayasa ve uluslararası hukuk çerçevesinde eğitim çalışanlarının yaşam hakkını korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Aslan, caydırıcı ve cezalandırıcı bir mekanizmanın ivedilikle kurulması gerektiğini belirtti.
“Okul Güvenliğinde Geç Kalıyoruz”
Yetkililere seslenen Aslan, her olaydan sonra kısa süreli tepkiler verildiğini ancak kalıcı çözümler üretilmediğini söyledi.
“Okul güvenliği konusunda geç kalıyoruz. Olay olduğunda üzülüyor, birkaç gün konuşuyor, sonra hiçbir şey olmamış gibi devam ediyoruz” diyen Aslan, acil eylem planı çağrısında bulundu.
6 Maddelik Acil Eylem Çağrısı
Ergin Aslan açıklamasında şu önerileri sıraladı:
- Yeni lise modeline son şeklinin verilmesi ve okul için güvenlik riski oluşturan öğrenciler için alternatif çözüm yollarının geliştirilmesi,
- Sınıf geçme ve disiplin mevzuatının güncellenerek öğretmen ve okul idarelerinin yetkilerinin güçlendirilmesi,
- Okullarda meydana gelen olaylar için ihtisas mahkemeleri kurulması ve hızlı karar mekanizmalarının işletilmesi,
- Özellikle liselerde cihaz destekli güvenlik önlemlerinin alınması,
- Okullarla ilgili şikâyet mekanizmalarının yeniden düzenlenmesi,
- Okul güvenliği konusunda kapsamlı ve bağlayıcı bir acil eylem planının hayata geçirilmesi.