Bursa Gümüşhane Kürtün Özkürtün Köyleri ve Yaylaları Derneği Başkanı Mustafa Demirci, Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine bağlı Taşlıca Köyü Kızılali Yaylası’nda yürütülen damgalama çalışmalarına ilişkin açıklamasında bölgenin yalnızca yöre halkı için değil, aynı zamanda bölgedeki ekosistem için de hayati bir önem taşıdığını belirtti.
Demirci, yapılan çalışmaların bölge sakinlerinden habersiz bir şekilde başlatıldığını söyleyerek Orman Bakanlığı ile Giresun Bölge Müdürlüğü’ne “Bu işlemlerin gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti. Bilimsel raporların, ekolojik etki analizlerinin ve değerlendirmelerin kamuoyuyla paylaşılmadığını dile getiren Demirci, yöre halkının itirazlarının da görmezden gelindiğini ifade etti.
“Gençleştirme adı altında doğa tahrip ediliyor”
“Gençleştirme adı altında doğa tahrip ediliyor” diyen Demirci, bu tür uygulamaların doğayı yenilemek yerine geri dönülmez biçimde zarar verdiğine dikkat çekti. Bu topraklarda yaşayan insanların ormanlarını korumaktan çekinmeyeceğini belirten Demirci, tek amaçlarının doğayı gelecek nesillere bozulmadan bırakmak olduğunu söyledi.
"Yöre halkıyla şeffaf bir istişare süreci başlatılsın”
Açıklamasında tüm siyasi partilere ve sivil toplum kuruluşlarına da çağrıda bulunan Demirci, bölgenin korunması için toplumsal bir dayanışmanın şart olduğunu ifade etti. Orman Bakanlığı’na seslenen Demirci, tartışmalı uygulamaların durdurulmasını, bölgenin bağımsız bilim insanlarının denetimine açılmasını ve yöre halkıyla şeffaf bir istişare süreci başlatılmasını talep etti.
“Bu ormanlar evlatlarımızın emaneti”
Açıklamasını “Bu ormanlar evlatlarımızın emaneti” sözleriyle tamamlayan Demirci, ormanların sadece bugünün değil, çocukların ve torunların da geleceği olduğunu, bu emaneti korumanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti.
“Sınırların değiştirilme nedeni ortaya çıktı”
Gümüşhane ilinin ve Kürtün ilçesinin sınırlarının değiştirilmesinin nedenini şimdi daha iyi anladıklarını dile getiren Demirci, Giresun’a bağlanan köyler ve çevresini doğrudan ilgilendiren bu talan projesinin derhal son bulması çağrısını yaptı.
Etiketler:
Manşet Haber
Google Haberler'de Abone Ol