• BIST 9716.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 23 °C

YATIRIM YILI HEDEF 2017

07.11.2016 17:28
Serhat Akyol / YAZAR

Serhat Akyol / YAZAR

Başbakan Binali Yıldırım, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisinde düzenlenen Türkiye Yatırım Danışma Konseyi (YDK)  9. toplantısında, Türkiye’nin yatırım, ticaret ve finans sektöründe çok daha önemli konuma geleceğini anlatmıştı.                  

            Gerçekleşen toplantıda 2017 yılı için uygulanacak olan yatırım teşvik uygulamalarında güncellemeler yapıldı ve buna göre -Türk müteşebbisini teşvik etmek için-, “yatırımlarda devlet yardımları” ile ilgili kararda revizyona gidildi.

Söz konusu karar uyarınca;

– Bölgesel teşvik müracaatları yerel birimlere yapılabilecek.

– Stratejik yatırımlarda faiz desteğindeki tarih sınırlaması kaldırıldı.

– Sigorta primi işveren hissesi desteğinde, yatırımın başlama tarihine göre farklı oran uygulaması kaldırıldı.

– Vergi indirimi desteğinde yatırımın başlama tarihine göre farklı oran uygulaması kaldırıldı ve yatırımcının yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına uygulayabileceği indirim tutarı, tüm bölgeler için toplam yatırım tutarının yüzde 80'i olarak belirlendi.

– Öncelikli yatırımlarda, enerji verimliliğine ilişkin (j) bendindeki “birim ürün başına en az yüzde 20 oranında enerji tasarrufu” şartı “mevcut durumuna göre en az yüzde yirmi oranında enerji tasarrufu” olarak değiştirildi.

– Yatırımlarını endüstri bölgesinde (imalat sanayine yönelik yatırımlar) gerçekleştirenler de alt bölge desteğinden yararlanabilecekler.

– Yatırım süresi içerisinde tamamlanamayan yatırımlar kapsamında, tamamlama vizesi aşamasına kadar yapılan yatırım harcamaları, tamamlama vizesi esnasında teşvik belgesi kapsamında değerlendirilecek.

– Yatırım tamamlama vizesi esnasında turizm işletme belgesi ibraz edilemeyen yatırımlara ait teşvik belgelerinin tamamlama vizeleri, belgenin genel teşvik sistemine dönüştürülmesi suretiyle yapılabilecek.

– Aynı işyeri sicil numarasında birden fazla azami prim tutarı içeren belge kapsamında sigorta primi işveren hissesi desteği uygulaması birlikte yapılabilecek.

– Metalik olmayan mineral ürünlerin imalatında (çok katlı yalıtım camları, kiremit, briket, tuğla, çimento, hazır beton ve harç hariç) 4 üncü ve 5 inci bölgedeki tüm iller bölgesel desteklerden faydalanabilecek.

– “İstanbul ili hariç olmak üzere, asgari 2 milyon TL tutarındaki “demiryolu ve tramvay lokomotifleri ile vagonlarının imalatı” ile “bunların aksam ve parçaları konusundaki yatırımlar” bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanan yatırımlar arasından çıkarılmış.

Başbakan Binali YILDIRIM Türkiye YDK toplantısında yerli ve yabancı yatırımcılara yatırım ve hamle yılı olarak 2017'yi gösterdi. Başbakan, “2017 bizim için yatırım hamle yılı olacaktır. Yatırım hamle yılında da tabii yeni yeni desteklerimiz var, sizin iştahınızı artıracak, çok önemli kararlarımız var” diyerek yeni yıl için umutları yeşertti.  Bununla birlikte 7 temel sektörde ayrıcalıklı özel teşvik uygulamalarının yürürlüğe gireceğini açıkladı. İşin açıkçası bu açıklamalar ile birlikte biraz olsun moral tazeledik diyebiliriz.

Fakat anlaşılması zor bir durum var. Sayın Başbakanımızın başka bir demecinde söyledikleri bize yatırım hamlesinden ziyade önümüze kayıp bir yıl daha çıkacakmış izlenimi bırakmıştı.

“Başkanlık gelmezse Türkiye'nin bölünme riski var”. Başbakanımız böylesine talihsiz bir demeç verirse merak ediyorum Türkiye nasıl yatırım hamlesi yapabilir? Siz söyleyin bölünme riski olan bir ülkede yatırım nasıl gerçekleşir?

Bize ne gerekiyor? Türk müteşebbisini elbette destekleyelim ama her şeyin başında bize gerek olan şu an yabancı kaynaktır. Yani doğrudan veya dolaylı yabancı yatırımlar gerekiyor ki 2017 de toparlanma yaşayabilelim.  52 sektörü birden etkileyen turizm 2016 da yerlerde süründü ve 2017 de de içsel ve dışsal faktörlerden ötürü farklı olmayacak gibi görünüyor. Terör zaten yıllardır kanayan yaramızdı ama tüm çabalara rağmen eksiltmek yerine yenilerini ilave ettik. Darbeydi kalkışmaydı vs. … Gündemimiz hiç soğumuyor. Bununla birlikte önce Suriye ardından Irak ta ki savaş hali durumumuz var ve söylemeden geçemeyeceğim kötü ekonomik yönetim. Hepsinin neticesi zayıf ekonomik büyüme, artan cari açık, yüksek enflasyon, yüksek özel sektör borcu… İçler acısı bir ekonomik tablo ile karşı karşıyayız.

Burada meydan gelen bir paradokstur. Ben kendi adıma ümidimi kaybetmiş değilim fakat gelişmeleri takip edeceğiz. YDK toplantısı sonrası alınan kararlar ve demeçler ile çizilen tablo umarım belirlenen hedeflere ulaşmamıza vesile olur. Karar almaktan ziyade alınan kararları ekonomik aksiyonları doğru şekilde uygulamaya koymak tabii şarttır.

Peki, tüm bunlar ile birlikte yatırım oranlarında bir artış olur mu?

Cumhuriyet tarihinden buyana belki de ülkemizin en önemli problemlerinden biridir, yüksek katma değerli ürün üretememek. İleri teknoloji yatırımlarının eksikliği katma değeri yüksek üretim yapamamamızın önüne geçiyor. İşte teşvikler de bu noktada yoğunlaşmalı diye düşünüyorum. Maliyet düşürmeye yönelik teşvikler görülmüştür ki artık yeterli değil. Yüksek katma değerli ürün üretebilmek için, ilgili alanda yetişmiş işgücü, eğitilmiş personel, bilimsel bilgi birikimi ve temel araştırma gibi konulara eğilmeliyiz ve buna dayalı teşvikleri gündeme getirmeliyiz.  İnsan sermayesine, teknolojik ve bilimsel altyapıya yapılacak yatırımların ileri ve yeni teknolojiye dayalı sektörlerin teşvikinde çok önemli olduğunu söylememiz gerekmektedir. Evet, insana yatırım diyorum yani artık bilim insanlarımızı dışarıya kaçırmayalım diyorum. O zaman bu iş olur sanırım.

Birde ülkemiz gibi kırılgan ekonomilerde siyasi önderlerin açıklamaları büyük önem arz ediyor, kitleleri etkilemek adına söylenen büyülü sözler bazen telafisi güç ekonomik sıkıntılara sebep olabiliyor. Buna daha önce pek çok kez şahit olmuştuk. İşe buradan başlayabiliriz ve gerilen havayı yumuşatabiliriz. Türkiye çok büyük bir ülke ve Türk ekonomisi Avrupa’nın en büyük ekonomilerinden biridir. Aslında biz pek çok zoru atlatacak güce ve kapasiteye sahibiz. Yeter ki bunu isteyelim.

Mutlu haftalar diliyorum.

Soru görüş ve önerileriniz için ;

 

srhtakyol@gmail.com / srhtakyol@hotmail.com / @xxseros

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim