• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 19 °C

TERCİH DÖNEMİNE ÖZEL

05.07.2015 12:59
ÖMER FARUK  EFE / YAZAR

ÖMER FARUK EFE / YAZAR

Değerli okurlarımız, bu haftaki yazımızda üniversite sınavına giren öğrencilerimiz için iş sağlığı ve güvenliği (İSG) bölümü hakkında bilgi vermek istiyorum. Üniversiteye giriş sınavına giren öğrenciler, 6-14 Temmuz tarihleri arasında, üniversite tercihinde bulunacaklar. Hayatlarının bundan sonraki safhası için önemli bir aşama olan Üniversite ve bölüm seçimi önemli bir yer tutacaktır.

Malumunuz, her geçen gün iş sağlığı ve güvenliğine verilen önem artmaktadır. Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi de şüphesiz ki iş sağlığı ve güvenliği konusudur. Ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda gerçekleşen Soma ve Ermenek maden kazaları, kamuoyunda büyük üzüntüye sebep olmuştur. Yaşanan kazalar hem ekonomik hem de sosyal travmalara yol açmaktadır. Kazaların hem çalışana hem işverene hem de devlete olumsuz etkileri söz konusudur. İş gücü kayıpları ve can kayıpları görmezden gelinerek yola devam edilemez. Bu ve benzeri kazaların yaşanmaması için önleyici bir tedbir olarak alanında uzman, kalifiyeli eleman yetiştirilmesi zaruridir. Bu da ancak 4 yıllık bir eğitimle tam donanımlı elemanların yetişmesi ile mümkündür. Bu amaçla iş sağlığı ve güvenliği bölümü kurulmuş olup hızla yayılmaktadır. Güncelden beslenmesi, insan odaklı olması, farklı disiplinlere ait bilgiler içermesi, üzerinde yeni yeni çalışılan bir alan olması meslek ile uğraşacak kimselerin yapmış olduğu işten memnun kalmasını sağlamaktadır.

Şu an İSG bölümü, ülkemizde devlet üniversitesi olarak; Gümüşhane, Bingöl ve Uşak üniversitelerinde, özel üniversite olarak ise Üsküdar ve Yeni Yüzyıl üniversitelerinde bulunmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu İSG bölümü olarak 2013-2014 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı yaparak eğitime başlamıştır. 4 yıllık olan bölümümüz geceli ve gündüzlü olmak üzere 50’şer kişilik kontenjanla, YGS-2 puan türü ile öğrenci almaktadır. Bölümümüz                       1 Doçent, 3 Yardımcı doçent, 2 araştırma görevlisi ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu yıl inşallah,  3. dönem öğrencilerimizi alacağız.

Bölümümüzün amacı Lisans seviyesinde verdiği eğitim öğretim ile, iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almayı isteyen öğrencileri; güncel bilgilerle donanımlı olarak ulusal ve uluslararası alanda rekabetçi, iş alanlarında tercih edilen, problem çözmede sistematik yaklaşıma sahip ve tasarım yeteneği kazanmış, yaratıcı, girişimci ve takım çalışmasına yatkın, teknolojik yeniliklere ayak uydurabilen, mesleki sorumluluğunu etik ve hukuk kuralları çerçevesinde kullanan, üstlenilen mesleki etkinliklerdeki sosyal, ekonomik, politik ve yasal içeriğin bilincinde olan ve değerlendirebilen, çevre, sağlık ve güvenlik konularında duyarlı bireyler olarak yetiştirmektir. Ayrıca güncel teknolojiler ışığında ülke gereksinimlerine uygun eğitim-öğretim veren, bilimsel araştırma ve uygulamalarla bilime ve teknolojiye ulusal ve uluslararası düzeyde katkı yapan, yetiştirdiği mezunlarını ülkenin ve insanlığın hizmetine sunan uluslararası düzeyde tanınmış saygın bir bölüm olmaktır. Bölüm mezunları “İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve profesyoneli” unvanını almaya hak kazanmaktadır.

Bölüm öğrencilerini, mezuniyetten sonra geniş bir çalışma alanı beklemektedir. İstatistiklere göre ülkemiz için 120.000 civarında İş Sağlığı ve Güvenliği Lisansiyerinin yetiştirilmesi gerekmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Lisans Programı mezunu olan öğrenciler; İş Sağlığı ve Güvenliği alanında aktif görev alarak çalışanın sağlıklı ve güvenli olarak iş yapmasında rol alacaklardır.

Öğrenciler, genellikle bir mesleğin tercihinde bulunurken para, kariyer olanakları, kolay yapılabilir ve kolay iş bulunabilir gibi seçenekleri göz önüne bulundururlar. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı ve profesyonellerinin önümüzdeki yıllarda iş imkanlarının daha da artacağı birçok uzman ve akademisyen tarafından dile getirilmektedir.

Özellikle az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin 2016 yılında 6331 sayılı kanunu kapsamına girecek ve yeni yıldan itibaren iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmaların önemli miktarda para cezasıyla karşı karşıya kalacaktır. Bu durum 2016 yılı Temmuz ayında, kamu iş yerlerinin tümünde, özel sektördeki az tehlikeli tüm iş yerlerinde devreye girecek ve mesleğe olan ilgiyi artıracaktır. Özellikle risk değerlendirme konusu önemli olacaktır. Risk değerlendirme, acil durum planları ve çalışanların eğitimi bu mesleğin önemli sacayaklarını oluşturmaktadır. Tüm bu hususlarda bilgili ve yetişmiş personel nerede olursa olsun kendisine bir iş imkanı çıkartacaktır.

Şu an bile Kamu kurumları iş güvenliği uzmanlarına ait personel alımına başlamıştır. Haziran ayı içerisinde Türk Hava Yolları, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı alımına çıktı. Bu personel alımlarını diğer özel/kamu kuruluşları da izleyecektir. Kendisini iyi yetiştirmiş bir İSG uzmanı kendine iyi bir iş imkanı oluşturabilecektir. Bölüm dersleri güncel hayattan beslendiği için kolay olmakla beraber bir uzmanın sahip olması gereken detayları da içermesinden dolayı üzerinde durulması gerekmektedir. Özel ve kamuda İSG uzmanı olarak çalışmanın yanı sıra kariyerine yüksek lisans ve doktora eğitimleri ile devam etmek isteyenler içinde ülkemizde imkanlar bulunmaktadır.

Yazımızı burada tamamlarken, tercih döneminde tüm öğrencilerimize hayatlarında hayırlı yollar açacak tercihte bulunmalarını temenni eder, üniversitemize ve bölümümüze gelecek öğrencilere de başarılı bir öğrenim hayatı dilerim.

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim