• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Gümüşhane : 9 °C
  • Trabzon : 16 °C

Merhaba sevgili okurlar

23.04.2015 18:39
LÜTFİ KILIÇ / YAZAR

LÜTFİ KILIÇ / YAZAR

Bu yazımda sizlerle Ticaret ve Sanayi Odalarının hukuksal yapıları hakkında kısaca sohbet etmek istiyorum.

 

Tüm Dünya Ülkelerinin hemen hepsinde, Ticaret ve Sanayi Odaları var ve hepsi de  Ülkelerinin   ticari  sınai, sosyo  ekonomik  ve  kültürel  gelişmelerine etki ve katkı yapan kuruluşlardır.

 

Dünya Ticaret ve Sanayi Odaları  sistemine  baktığımızda   dünyada  iki çeşit  Oda sistemi  olduğunu görüyoruz  bunlar;

 

1- Kıta Avrupası Oda Sistemi

Üyelik zorunludur

Örnek: Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda, İtalya, Japonya, Yunanistan, Türkiye vb.

2-Anglo - Sakson Oda Sistemi

Üyelik gönüllüdür

ABD, İngiltere ve eski sömürgelerinden bazıları, Eski Sovyet Cumhuriyetleri

 

Bu kısa açıklamalarımızdan sonra,  Ülkemizdeki Oda sistemime dönecek olursak;

 

Batılılaşma ile birlikte bir dizi reform ve yenilik içeren, 1856 tarihli Islahat fermanı ile tüccarların Oda kurarak örgütlenmeleri gereğini ortaya çıkarmış ve bu anlamda Ülkemizde ilk olarak 1867 yılında Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, 1874 yılında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, 1879 yılında da Tarsus Ticaret ve Sanayi odası kurulmuş ve diğer odalar izlemiş, İlimizde de 1927 yılında Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası kurulmuştur.

 

Bugünkü anlamda Ülkemizde ilk defa Ticaret ve Sanayi Odası8 Mart 1950 Tarihli ve 5590 Sayılı «Ticaret ve Sanayi Odaları»,«Ticaret Odaları», «Sanayi Odaları», «Deniz Ticaret Odaları»,«Ticaret Borsaları» ve «Türkiye Ticaret, Sanayi, Deniz TicaretOdaları ve Ticaret Borsaları Birliği»Kanunu ile yasal statüsüne kavuşmuş,

son olarak 01.06.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, 18.05.2004 tarihinde 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu şeklini almıştır.

 

Bu gün itibariyle Ülkemizin 81 ilinde 160 ilçesinde 365 oda ve borsa mevcut olup İlimizde Gümüşhane’ de Merkez ilce ve Kelkit ilçemiz olmak üzere 2 adet Ticaret ve Sanayi Odası bulunmaktadır.

 

Ülkemiz de, Ticaret ve Sanayi Odalarına üyelik zorunlu olup, kısaca bilanço defterine tabi gerçek gelir vergisi mükellefleri ile tüzel kişi ticari ve sınaî işletmeler Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıt olmak zorundadırlar.

 

Bir ticari ve sınaî işletmenin bulunduğu yerdeki Odadan başka bir odaya kayıt olması ve hizmet alması mümkün değildir, ancak Genel Merkezin(TOBB) yapmak ve vermek durumunda olduğu bir takım az sayıda da olsa evrak ve hizmetleri görevlendirdiği odalara da yaptırtabilmektedir.

 

Ticaret ve Sanayi Odalarımız esasında bölgelerinde kanaat önderleri olup,  bölgesinin, ticari sınai ve sosyo kültürel alanlarında etkin çalışmaları ile başvurulan ilk kaynaklardan biri olma özelliğini de taşımaktadır.

Ticaret ve Sanayi Odaları Kamuoyunda yaygın bir şekilde nitelendirilen Sivil Toplum Kuruluşu değildir. Ticaret ve Sanayi Odaları kanundaki tanımı ile

Odalar; üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak ve bu Kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşlarıdır.

Saygılarımla

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim