• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 8 °C
  • Trabzon : 14 °C

KIRKLAR MAĞARASI, KARACA MAĞARASI VE SADAK HARABELERİ İLE İLGİLİ ÖNERİLE

26.10.2015 11:25
HASAN PİR / YAZAR

HASAN PİR / YAZAR

KIRKLAR MAĞARASI

21 Ekim 2015 Çarşamba günü Kuşakkaya Gazetesi Köşe Yazarı Sayın Turan Tuğlu, Demokrat Gümüşhane Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sayın Yusuf Sadık, Gümüşhane Eşrafından Sayın Salih Korkut Beylerle Köse ve Kelkit ilçelerinde kısa bir gezi yaptık.

İlk gittiğimiz yer, Köse Altuntaş köyü kırsalındaki KIRKLAR MAĞARASI idi.

Mağaranın giriş kapısına kadar gittik. Kapısı iptidai olan mağaranın içine giremedik. Sadece kapı dışında bir fotoğraf çektirdik.

 

h.pir.jpg

(Kırklar Mağarası Girişi)

 

Kırklar mağarası, 5- 6 yıl öncesine kadar çokça konuşulan ve turizme kazandırılacağı söylenen bir mağara idi. Ama, son zamanlarda hakkında hiçbir şey daha yazılıp çizilmiyor. Akibet, ne oldu merak ediyorum…

Kelkit’e girişte ana yol kavşağında KIRKLAR MAĞARASI yön levhasını görünce şaşkınlığımız daha da arttı. Daha ne olduğu bilinmeyen, giriş çıkışı olmayan bir mağara için yön işareti konulup, insanlarda yanlış algı oluşmasına neden olan bir çalışmayı doğrusu çok garip bulduk.

SADAK HARABELERİ

Gezide ikinci durağımız Kelkit ilçesinin Sadak köyü idi. Bu köyde bulunan tarihi su kemerleri, bölgede bulunan SATALA ANTİK kentinden bugün ayakta kalan tek eser durumunda.

Sadak köyünde bulunan bu tarihi su kemer kalıntıları;  yıllardan beri hava, su, kar, fırtına, rüzgar gibi dış etkenlerle ve insanların dokunması ile yıpranarak bugünkü hale gelmiş.

Bugün ise;  tarihi su kemeri kalıntılarının çevresinde hiçbir koruma engeli ve bandı ve izleme kamerası bulunmuyor. Hiçbir ikaz levhası da yok.

Bu önemli eserlerin bir an önce çevresinin koruma engeli veya bandı ile çevrilmesi, kamera ile 24 saat izlenmesi ve  rüzgar, yağmur gibi dış etkenlerden korunması için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması gerekir.

h.pir1.jpg

 

(Sadak Harabeleri)

 

Konya Alaaddin tepesinde bulunan tarihi kalıntıların yağmur, kar ve rüzgardan etkilenmemesi için bu kalıntıların üzerine beton koruma şemsiyesi yapılmış. Sadak harabeleri için benzer çalışma yapılabilir. Yoksa kısa sürede bu kalıntılar da tarihe karışır.

h.pir3.jpg

(Konya’da tarihi eser koruması beton şemsiye)

 

KARACA MAĞARASI

24 Ekim 2015 Cumartesi günü İstanbul’dan gelen bir grup misafirimi Karaca mağarasına götürdüm.

Karaca mağarasının alt kısmında bulunan dinlenme tesislerinin yanında yol araç geçişlerine kapatılmış.

            Mağaranın önünde araç yoğunluğu olmaması için bu bir tedbir ve yıllardır uygulanıyor.

Yolun araçlara kapatıldığı yerden mağaraya kadar yaklaşık 400 metre yol var. Araçlarından inen insanlar bu yolu yürüyerek mağaraya ulaşıyorlar. Hastalar, yaşlılar, engelliler de zaman zaman bu yolu yürümek zorunda kalıyor.

Teklifimiz; bu 400 metrelik bölüme  “mini gezi  treni” uygulaması yapılması. Büyük parklarda, tarihi mekan gezilerinde kullanılan bu tür araçlar bu 400 metrelik yol boyunca gel – git yapabilirler. Hem insanlardan çüzi bir para alınır, hem de insanlar yorulmadan bu gel - git yapan mini araçlarla rahatça mağaraya çıkıp inerler.

4-002.jpg

 

(Karaca Mağarası araçlara kapalı giriş yolu)

 

 

5-004.jpg

(Örnek gezi aracı )

 

 

 

KARACA MAĞARASI, NEVİGASYONLARDA YOK

Karaca Mağarasının, mobil harita uygulamalarında kayıtı mevcut değil. Bu çok büyük bir noksanlık.  Türkçe, İngilizce, Farsça ve Arapça olarak bu kayıtların yapılması gerekir.

Trabzon’dan çıkan turist mobil harita uygulamalarından (Nevigasyon) karaca mağarasını bulabilmeli ve  nevigasyonla kimseye sormadan mağaraya çıkabilmelidir.

Bazı navigasyon uygulamalarında “Gümüşhane Torul Karaca Mağarası” yazınca çıkıyor, ama, Doğrudan KARACA MAĞARASI yazılınca çıkmıyor. Halbuki,  yaptığım inceleme ve araştırmada doğrudan KARCA MAĞARASI kayıtı yaptırılabiliyor ve ayrıca diğer dillerde de yaptırılabiliyor. KARACA MAĞARASI’nın İngilizce, Arapça ve Farsça şekillerinde de kayıt yaptırılması gerekir.

Mobil harita uygulamalarına kayıt yaptırmak ise çok basit. Yetkililere duyurulur…

 

GÜMÜŞHANE KIRSALINDA İNTERNET YAYINI 2-G OLDUĞUNDAN ÇOK ZORLUK ÇEKİLİYOR.

Gümüşhane köylerinde ve tarihi mekanlarda, -KARACA MAĞARASI- da buna dahil.  3G yayını olmadığından akıllı telefonlarda büyük sıkıntı çekiliyor. 2G ihtiyacı gidermiyor. Bir an önce 3G yayınına geçilmesi gerekir.

 

Güzel günler dileğiyle.

 

 

 

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim