- BIST 1.529
- Altın 410,866
- Dolar 7,3857
- Euro 8,9199
- Gümüşhane : -2 °C
- Trabzon : 8 °C
- İL UMUMİ HIFZISSIHHA KURULU KARARLARI
- SALGINA KARŞI TOPLUMSAL DUYARLILIK SEFERBERLİĞİ
- YÜZÜCÜLERİMİZDEN BAŞARILI SONUÇLAR
- “SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN ‘YEŞİLAY HEP BENİMLE’ DİYORUZ”
- TOKİ YENİ KONUTLARI İLANA ÇIKTI
- Beton parke taşı ile yol, kaldırım ve park yaptırılacak
- Kamera tesisatı yaptırılacak
- Yazılım ve destek hizmeti alınacak
- GÖZLER KABİNE’DE
- KÖSE’DE VATANDAŞLAR MAĞDUR EDİLMİYOR
- BAŞKAN AĞAÇ’TAN ŞEHİT MEZARI AÇIKLAMASI
- JANDARMA EKİPLERİ DEFİNECİLERE SUÇÜSTÜ YAPTI
- MİLLETVEKİLİMİZ CİHAN PEKTAŞ, TBMM’DE SU KAYNAKLARINI ANLATTI
- ATATÜRK PARKI YENİLENİYOR
- GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ KARARINI VERDİ
İSG

AYDIN KIVANÇ / YAZAR
Merhaba sayın Olay Gazetesi okurları,
Yazımın başlığına baktığınız zaman inanıyorum ki çoğunuz hemen ne olduğunu anladınız.Bilerek bu şekilde kısaltma kullandım.İstedim ki!! bu kavram artık hayatımızın bir parçası, vazgeçilmezi olsun.
Bu kavramla aşinalığımız maalesef hiç istemediğimiz, arzu etmediğimiz kötü olaylar (facialar, meslek hastalıkları ve maden kazaları gibi felaketler ) sonucunda oluştu. Bu suretle köşenin adının İSG olmasına karar verdik.
Çalışma hayatında ilk akla gelmesi gereken bu kavrama erkek okurlarımız daha fazla aşinadır.Zira erkekler çalışma hayatında daha fazla yer almaktadır.Bu nedenle özellikle hanım okurlarımızın da bu konuya ilgi göstermesi ve bu konuyu öğrenmesini çok arzu etmekteyim.Çünkü toplumun iskeletini kadınlarımız oluşturur.Erkeği de kadını da kadın yetiştirir.Bunun için kadının bilgilenmesi, bilinçlenmesi ve kendini her alanda yetiştirmesi bu bağlamda büyük önem arzetmektedir.
Bu nedenle; bilmeyenleri de hesaba katarak evvela ‘’İSG’’ nin İş Sağlığı ve Güvenliği olduğunu belirterek ve de daha sonraki yazılarımızda bu kavramı enine boyuna irdeleyeceğimizi söyleyerek biraz uzun tuttuğumuz girizgahı bitirelim.
Öncelikle bu gazetede yazı yazmamıza vesile olan Olay Gazetesi’nin saygıdeğer mensuplarına Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü olarak teşekkürlerimizi sunarız.
Sayın okurlar bu köşede inşallah yukarıda da zikrettiğim üzere İSG bölümü olarak İSG ile ilgili yazılar yazmaya çalışacağız.Bu bağlamda her ne kadar kendimi öne çıkarmayı çok sevmesem de mecburen kendimi tanıtmam gerekir.Ben halen bu bölümün bölüm başkanlığını yürütmekteyim.Hasbel kader Cenab-ı Allah’ın da inayetiyle 26 yıl önce hekim ve 22 yıl önce de uzman hekim olduk ( halk sağlığı uzmanı ). Yine Cenab-ı Alah’ın ihsan ve inayetiyle de 15 yıldır üniversitede öğretim üyeliği yapmaktayız.
Her neyse kendimi bu kadar tanıtmamın kafi olduğunu düşünüyorum.Bu köşede yazı yazacak diğer hoca arkadaşlar ve kişiler ( gerekirse talebelerimiz de yazı yazacaklar ) de aynı derecede bu konuya vakıftırlar.
Sayın okuyucular şimdi sadede gelelim.Çalışma hayatının olmazsa olmazı dediğimiz İSG kavramı özellikle güvenlik boyutuyla hayatımızın hemen tamamına hükmetmektedir.Yani çalışma denilince sadece gelirimizi sağladığımız iş yaşamı akla gelmemelidir.Zira hayatımızın diğer kalan zamanları ve evreleri de ( uyku dahil ) çalışma kavramı içinde yer alır.Yememiz içmemiz tarlada, bahçede , evimizde, okulda çalışmamız hatta araba kullanmamız ve spor dahi çalışma kavramına dahildir.Ayrıca iş yaşamımızı etkileyen her şey hayatımızın diğer evrelerini ve iş yaşamı dışındaki evreleri etkileyen her şey de iş yaşamımızı direkt ve/veya indirekt olarak etkilemektedir.
Yukarıda anılan nedenlerle toplumun her kesiminde daha küçük yaşlardan itibaren İSG bilinci ve kültürü gelişmesi ve/veya geliştirilmesi gerekmektedir.Güvenlik kültürü hepimizde bir yaşam felsefesi haline gelmelidir.
Yine İSG diyoruz ya bu kavramda geçen güvenliğin ana amacı da esasen sağlığı korumak ve geliştirmektir ( ne kadar yapılabilir ve becerilebilirse ). Yani güvenlik de esasen sağlığımız içindir.
Biriniz çıkıp bana diyebilirmi ki!! Hocam sağlık, güvenlik ve koruma ikinci planda gelir.Hayatta bunlardan daha önemli, muteber, müstakbel ve değerli şeyler vardır. Tabii bazılarınız da para pul olmazsa sağlık da güvenlik de sağlanamaz diye düşünebilir.Kişisel olarak düşününce bu düşüncede bir nebze haklılık payı vardır.Ancak İSG yalnızca kişisel çabalarla sağlanamaz.Topyekün olarak devlet, tüm kurum ve kuruluşlar, işverenler ve toplumun ortak işbirliği, elbirliği ve eşgüdümüyle sağlanabilir.Sağlık ve güvenlik olmayınca ve / veya sağlanamayınca paranın, pulun ve makamın da hiçbir kıymet-i harbiyesi olmayacaktır.
Bize burada düşen görev kendimizde bir İSG kültürü, bilinci ve farkındalığı geliştirmektir.Bunu yerine getirirken yine devlet, yöneticiler ve özellikle eğitim kurumları ( üniversiteler başta olmak üzere) ,ve işverenler de üzerlerine düşen görevleri yerine getirmelidir.Çalışanları ve toplumu bu konuda aydınlatmalı, bilinçlendirmeli ve motive etmelidir.Zaten bu konuda devletin ve işverenin yükümlülükleri de vardır.Çalışanların ve toplumun sağlık ve güvenliğini sağlamak ve korumakla yükümlüdürler.Birey ve çalışan için sağlık ve güvenlik bir minnet , inayet değil bir haktır.Bu hakkı istemek de her birey ve çalışanın en doğal hakkıdır.
Bu yazımızı şimdilik İSG’ nin tanımıyla bitirelim.İnşallah bu konuda daha teferruatlı yazılar yazmaya çalışacağız.İSG genel anlamıyla; çalışma ortamının, çalışma sürecinin ve çalışanların sağlık ve güvenliğini tam olarak sağlamak ve sürdürmek ayrıca sağlık ve güvenliğe zarar verebilecek tüm faktörleri çalışma ortamından, üretim sürecinden ve çalışanlardan uzaklaştırmak ve/veya yok etmek için yapılan tüm uygulamalara verilen isimdir.
Sonraki yazılarımızda buluşmak üzere şimdiden size sayın okurlarım diye hitap ediyor ve hepinizi ve hepimizi Cenab-ı Allah’a emanet ediyorum. Sağlıkla ve güvenlikle esen kalın.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- ZARARLI ETKENLERDEN KORUNMA-312 Temmuz 2015 Pazar 13:10
- ZARARLI ETKENLERDEN KORUNMA-212 Haziran 2015 Cuma 13:10
- ÇOCUKLARI KAZALARDAN KORUMANIN YOLLARI23 Nisan 2015 Perşembe 20:07
SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
- HASAN PİRSAYIN ERDOĞAN’IN ETRAFINDA DAHA ÇOK KENETLENMEK ZORUNDAYIZ
- İBRAHİM ÖZDEMİRCANBOLĞUL- 5
- Dr.Hüseyin BUDAKKORONA VİRUS SALGINI HANGİ AŞAMADA?
- İSMAİL HAYALÖĞRETMENİ ARAYAN ÇOCUK
- BEKİR BULUTOLAY’A VEDA ZAMANI
- EYÜPHAN ÖZYURTHASTANELERİMİZİ KENDİMİZ KURALIM
- YUSUF ORALKORONA BİYOLOJİK SALDIRI MI?
- SERHAT DOĞANKİMLİKSİZLİK ÜZERİNE BİR NOT
- YUSUF SADIKAv. Rafet Ataç Vakfı’ndan Gümüşhane’ye İki Önemli Kurum
- SELAMİ ÖKTEMZengin Olmak İster Misiniz?
- Mus'ab AtıcıŞİİRİN ÖNÜNDE İLİKLENEN CEKET
- Mevlüt ErginBOZUK EĞİTİM ALGIMIZ VE KARNE !
- ERTÜRK YAKUTSüleymaniye Kış Sporları Merkezi Bir Vali Daha Eskitti
- ACI KALEMHER ZAMAN GEMİCİNİN İSTEDİĞİ RÜZGAR ESMEZ ANCAK ONU TERKTE ETMEZ…
- Mehdi ÇoşkunYÜREK
- Behice KireçciALTIN ÖĞÜN : KAHVALTI
- ZÜBEYDE USTASİYAH HAVUÇ
- SİNAN UÇARKaya Başkan Yalnız Bırakıldı
- LÜTFİ KILIÇODA AİDAT BORÇLARINA YENİDEN YAPILANDIRMA FIRSATI
- MELİSA KARATAŞYILLARA MEYDAN OKUYUN
- Orhan ÜçelYÖNETMEK Mİ, İDARE ETMEK Mİ, YÖNETİCİ OLMAK MI?
- RASİM TAYLAN KARASUSKUN MİHENK TAŞI
- Hüseyin TurhanTERÖR BELASINA KARŞI SOMUT ÖNERİLER…
- Bekir CebeciMİLLİ SEFERBERLİK HÜKÜMETİ
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim