• BIST 9716.95
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Gümüşhane : 23 °C
  • Trabzon : 23 °C

FAİZLERDE MOLA ZAMANI

24.10.2016 15:20
Serhat Akyol / YAZAR

Serhat Akyol / YAZAR

Merkez Bankası (MB) Ekim ayı faiz kararında, faiz koridorunun üst bandını yüzde 8,25'te sabit tuttu. Ayrıca borçlanma faiz oranını (faiz koridorunun alt bandı) yüzde 7,25 ve politika faizi yüzde 7,5 düzeyinde sabit tuttu. MB mart ayından bu yana gerçekleştirdiği 7 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz koridorunun üst bandını 250 baz puan indirerek yüzde 10,75'ten 8,25'e çekmişti. Bu son Para Piyasası Kuru (PPK) kararıyla 7 ay sonra faiz indirimlerine ara verilmiş oldu.

            Bu durum aslında sürpriz sayılabilir. Zira tüm beklentiler 25 baz puanlık bir indirim yönündeydi. Merkez'in yaptığı değerlendirmede; son dönemde açıklanan veriler ve yılın üçüncü çeyreğine dair göstergeler iktisadi faaliyetin ivme kaybettiğine işaret ettiği belirtilerek: "Parasal koşullardaki sıkılığın azalması ve makro ihtiyati alandaki düzenlemeler genel finansal koşulları desteklemektedir. Dış ticaret hadlerindeki gelişmelerin gecikmeli yansımaları ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari açıktaki turizm kaynaklı artışı sınırlamaktadır" denildi.

            PPK kararları aşağıdaki gibidir. 

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir: 

 

a)    Gecelik faiz oranları: faiz koridorunun üst bandı %8,25, MB borçlanma faiz oranı %7,25,

b)    Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %7,5,

c)    Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 9,75.

 

            Kurul ayrıca, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Her zaman bahsettiğimiz gibi yapısal reformlar had safhada önem arz etmektedir.

            Toplam talepte gözle görülür bir yavaşlama var zaten ve bu yavaşlama da çekirdek enflasyondaki kademeli düşüşü destekliyor. Buna karşın, döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon iyileşmesini sınırlamakta ve buda para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir.

            Ve her zaman ki gibi “önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir deniliyor.”

 

            Yani özetle MB diyor ki, iç talepte ki düşüş enflasyonu düşürse de diğer makroekonomik gelişeler faiz oranlarındaki düşüşü desteklemez duruma düşmüştür. Her hafta ısrarla bahsettiğimiz yapısal reformlar ve önlemlerin ivedilikle uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Ekonomik olarak çok zor dönemden geçiyoruz. Ben yaptım oldu demekle olmayacak işler bunlar. Ekonomik gerçekler var ve biliyorum ki Türkiye bu günleri de atlatacaktır.

 

Mutlu Haftalar diliyorum.

Soru görüş ve önerileriniz için;

 

srhtakyol@gmail.com / srhtakyol@hotmail.com / @xxseros

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim