• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 17 °C

En Büyük Hata EKMEK Tüketmemek

27.04.2016 12:30
MELİSA KARATAŞ / YAZAR

MELİSA KARATAŞ / YAZAR

 

Diyete başlayan ve sağlıklı beslendiğini düşünen insanlara tüketmediğiniz besin nedir diye sorsam veya diyet yaparken uzak durulması gereken besinleri sıralamanızı istesem, hiç kuşkusuz ki ortak cevapları ekmek olacaktır. Maalesef insanların yaptıkları yanlışlardan biri ekmek tüketmemektir. Ekmek tüketmemek kilo vermenize değil aksine kilo almanıza neden olacaktır.

Bunun yanında ekmek tüketimi konusuna sadece kilo alıp kilo vermek açısından bakmamak gerekir. Ekmeğin içerdiği glikoz aynı zamanda beynin enerji kaynağı olarak da kullanılmaktadır. Bu açıdan ekmek tüketimine daha da duyarlı yaklaşmalıyız. Günümüzde yapılan araştırmalara göre ekmek tüketimi bir anda kesmek tatlı krizine neden olmaktadır. Böyle olunca tüketiciler hemen atıştırmalıklara yöneliyorlar. Atıştırmalıkların içerisinde yüksek miktarda şeker bulunuyor. Bu yüzden sağlıklı olmak adına ekmek porsiyonlarınızı bir anda kesmeniz, atıştırmalıklara yönelmenize ve farkına varmadan kısa sürede verdiğiniz kiloları misliyle almanıza neden olacaktır.

Kendinize Bu Kötülüğü Yapamazsınız!

Ekmek hakkında bilinen yanlışlardan bir tanesi de ekmek çeşitlerinin (beyaz ekmek, çavdar, kepekli, yulaflı vb)  kalorileri eşit olduğudur. Ben size kesinlikle tam tahıllı ve hatta mümkünse ulaşabilirseniz ekşi maya ile yapılan tahıllı ekmeği öneriyorum.

 Peki, ben size neden tam tahıllı ekmek öneriyorum?

Çünkü sevgili okurlarım tahıllı ekmekler daha yüksek oranda posa içermektedir. Daha yüksek posa içeriyor olması tüketenlerin daha uzun süre tok tutacağı anlamına geliyor. Beyaz ekmek ise içerisinde daha az posa ihtiva ettiği için, bu ekmeği tüketenler yemek yedikten birkaç saat sonra genellikle tekrar acıkıyorlar.

Beyaz ekmekte glisemik indeksi yüksek bir oranda bulunduğu için insülin (kan şekerini etkiler) salınımını artırır. Fazla salgılanan insülin vücutta yağ olarak depolanır. Tahıllı ekmeklerde glisemik indeksi düşüktür bu yüzden kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaz. Bu bilgiye şeker hastalarının dikkat etmelerini öneriyorum. Ayrıca her gün tahıllı ekmek tüketimi diyabet, kalp, obezite ve bağırsak kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini daha azaltmaktadır.

Gümüşhaneliler Çok Şanslısınız

 

Ekşi hamur mayasıyla ekmek üretimi 5000 yıldır bilinen bir yöntemdir. Ekşi maya doğal yollarla oluşan bir maya çeşididir. Gümüşhaneliler bu konuda çok şanslısınız. ‘Ekşi Mayanın Peşinde’ projesi kapsamında dünya çapında ödüllü yemek yazarı Ömür Akkor Gümüşhane’ye gelmişti. Akkor, projesini gerçekleştirmek için verdiği yoğun çalışma sonunda Torul ilçesine bağlı Cebeli köyün’de 100 yıllık ekşi mayaya ulaşarak, ekşi mayadan doğal ekmek üretebildi. Ekşi mayaya ve ekşi mayadan üretilen ekmeğe ulaşmanın çok zor olduğu gerçeğini kabul ediyorum ama tahıllı ekmeğiniz bir de ekşi mayadan yapılmışsa Lokman Hekim kadar sağlıklı olabilirsiniz demektir.

 

Diyetisyenlere Danışmadan Hareket Etmeyin

Sanıyorum sizinle tahıllı ekmek tüketmeniz konusunda anlaştık. Şimdi asıl önemli konu sağlıklı yaşamak için ne kadar ekmek tüketmemiz gerektiğidir. Ekmek tüketimi kişinin cinsiyetine, yaşına, çalıştığı işe, yaptığı spora, akut-kronik hastalığa sahip olması gibi birçok değişken nedeniyle değişiklik göstermektedir. Kilolarıyla problem yaşayanlar, sağlıklı bir hayat için beslenme alışkanlıklarını kontrol altında tutmak isteyenler ise muhakkak diyetisyenden bilgi almalı ve buna göre kendilerine bir beslenme alışkanlığı kazandırmalıdır.

Öğr. Dyt. Melisa KARATAŞ

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜMÜ

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim