• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Gümüşhane : 10 °C
  • Trabzon : 14 °C

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ

12.10.2016 14:08
Serhat Akyol / YAZAR

Serhat Akyol / YAZAR

Dolar yükseliyor evet; bir haftada 2,97 seviyesinden 3,07 seviyelerine kadar yükselişini sürdürdü. İç ve dış gündem dolar kuru üzerinde etkili oluyor.  Neden yükseldi sorusun cevabını aslında hepimiz biliyoruz. Türk Lirası (TL) Amerikan Doları (USD) karşısında neden değer kaybediyor bir bakalım.

  • En başta gelen sebeplerden biri, “Vız gelip Tırıs gitmeyen” Moody’s in kredi notumuzu düşürmesi diyebiliriz. Aslında basit bir tabirle kredi notumuzu düşürdü deyip geçiyoruz. Fakat bu tabir bazen doğru anlaşılmayabiliyor. Yani şöyle diyelim; Dünyanın üç büyük kredi değerlendirme kuruluşlarından biri olan Moody’s dünyadaki tüm yatırımcılara Türkiye’nin “Yatırım Yapılamaz” seviyede bir ülke olduğunu ilan etti. Yani güven vermeyen belirsiz bir ekonomik yapıda olduğumuzu ilan ediyor. Dolayısıyla ülkeye yatırım yapan büyük fonlar ülkeyi yavaş yavaş terk etmeye koyuldu ve paralarını ülkemizden çıkarmaya da devam ediyorlar. Bu da doğal olarak USD’ da sert yükselişlere sebep oluyor.
  • Türkiye’nin Suriye’ ye müdahalesi ve Cerablus operasyonu zaten piyasaları bir hayli tedirgin etmişti. Bu tedirginliğin etkisi pek hissedilmese de şu aralar gündeme gelen acaba Musul’ a da girilir mi? Soruları tedirginliği biraz daha artırdı diyebiliriz. Savaş tedirginlikleri her zaman kurlar üzerinde olumsuz etki yaratmış ve yaratacaktır.
  • FED temsilcilerinin yapmış olduğu açıklamalar faiz artırımının gecikmemesi yönünde. Aslında ardı ardına gelen sert açıklamalar dolarda pozitif yönlü hareketi artırdı.
  • ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş sebebiyle doların gücü gelişmekte olan ülke para birimlerini yavaş yavaş ezmeye başladı.  Dünyada paranın akış yönü değişmeye başladı ve yalnızca TL değil, bütün gelişmekte olan ülke paraları USD karşısında erimeye başladı.
  • Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ile ilgili endişeler kur üzerinde etkili olabiliyor. TUİK verilerine göre ucuzlayan gıda fiyatları ile birlikte enflasyon oranı %7,8 e geriledi. Bu da TCMB tarafından izlenen sıkı para politikalarının gevşetilebileceği beklentisini artırıyor.
  • Yeni Başkan Murat Çetinkaya’nın göreve gelmesiyle birlikte yapılan her toplantıda faiz koridorunun üst bandı indirildi. Bununla birlikte alınan kararlar, mesela “Bankaların zorunlu karşılık oranlarını indirme” kararı gibi (vs.) TCMB de Para Piyasası Kurulu (PPK)’nun her toplantı da aldıkları “sıkı para politikasının devamı” kararı olsa dahi, aslında sıkı para politikalarından uzaklaştığı algısını yaratıyor. Ayrıca Devletin zirvesinden ve buraya yakın olmayı seven bazı özel sektör kuruluşlarından gelen “faiz indirimi” baskısı da TL üzerinde negatif etki yaratıyor.
  • Türkiye orta vade de büyüme hedefini düşürdü. Başbakan Binali Yıldırım Türkiye’nin orta vade planlarının anlatırken büyüme tahminindeki negatif revizyon finansal piyasaların dikkatini çekti. Bu revizyona göre 2016 büyüme tahmini %4,5 ten %3,2 ye 2017 tahmini ise %5,0 dan %4,4 e revize edilmiş durumda.
  • Aslında atlanmaması gereken bir konu daha Brexit konusunun yeniden gündeme gelmesidir. İngiltere Başbakanının 2017 Mart ayına kadar İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılma sürecini başlatacağı yönündeki açıklamaları Sterlinin tabir yerindeyse çakılmasına sebep olurken USD ye olan talebi de yükseltiyor.
  • Ve birde Deutsche Bank meselesi var değil mi. Kesilen 14 Milyar Dolar ceza Deutsche Bank’ı zora sokar endişeleri arttı. Bu acaba domino etkisiyle diğer bankalara sıçrar mı endişesi de gündeme geldi ve bu vesileyle e Avrupa Birliği ekonomilerinin kötü durumu sorgulanır oldu yeniden.

Neticede bütün bunlar genel itibariyle USD’ nin yönünü belirleyen sebepler olarak karşımıza çıkıyor.

Bir tavsiye yukarıda sıraladığımız sebepleri yakından takip edelim. Zira doların yönünü bu sıraladığımız sebeplerdeki gelişmeler belirleyecek.

Pek iç açıcı değil öyle değil mi?..

Mutlu, sağlıklı ve bol kazançlı haftalar diliyorum.

 

Soru görüş ve önerileriniz için;

 

srhtakyol@gmail.com / srhtakyol@hotmail.com / @xxseros

 

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim