- BIST 1.538
- Altın 416,614
- Dolar 7,6546
- Euro 9,0867
- Gümüşhane : 1 °C
- Trabzon : 5 °C
- GÜMÜŞHANE YİNE KIRMIZI BÖLGEDE
- DÜNYA KADINLAR GÜNÜ MESAJLARI
- GENÇ MEMUR-SEN’DEN ‘ŞUBAT AYI ŞEHADET AYI’ ETKİNLİĞİ
- KAHVE KALBE İYİ GELİYOR
- SAFİYE ANA 28 YILDIR DİREKSİYON BAŞINDA
- İçme suyu şebeke hattı döşenmesi işi yaptırılacak
- Hizmet binası yapım işi yaptırılacak
- Kondansatör alınacak
- Bakım onarım hizmeti alınacak
- Mıcır ve bypass malzeme satın alınacak
- Alkid esaslı soğuk yol çizgisi boyası ve cam küreği satın alınacak
- İlaçlama hizmeti satın alınacak
- Teknik denetim ve kontrolü çalışmaları için danışmanlık hizmeti alınacak
- Bilgisayar satın alınacak
- VALİLİK, GÜMÜŞHANE’DE UYGULANACAK YENİ DÖNEMİN KURALLARINI BELİRLEDİ
BREXIT BİZE YARAR

Serhat Akyol / YAZAR
Hepimizin takip ettiği üzere geçtiğimiz hafta Perşembe günü Birleşik Krallıkta yapılan halk oylaması (referandum) sonucunda sandıklardan Brexit kararı çıktı. Bu tüm dünya için şok bir sonuç oldu ve bunun yansımaları da Cuma gününden itibaren kendini hissettirmeye başladı. Brexit’ in ne gibi sonuçları olacak biraz irdeleyelim. Ama önce Brexit ne demek onu açıklayalım.
Britanya'nın (Birleşik Krallık) ilk iki harfi (Br) ile exit (çıkış) kelimesinin birleşmesinden oluşan Brexit, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkması anlamına geliyor. İngiliz basınında Avrupa Birliği'nden ayrılmak istemeyenler tarafından Britain ve İngilizce kalmak anlamına gelen Remain kelimeleri birleştirilerek Bremain ifadesi kullanılıyordu. Bu terim daha önce Yunanistan (Grexit) için kullanılmıştı. Grexit terimi Citigroup şef ekonomisti Willem H. Buiter ve aynı grupta çalışan Ebrahim Rahbari tarafından 2012 yılında ortaya atılmıştı. Yani Euro bölgesinden ayrılmak isteyen Yunanistan için Gracee ve Exit kelimelerinden türemişti. Son dönemde ise İngiltere referandumu gündeme geldiğinde Britanya (Br) ve Exit kelimeleri kullanılarak evrimleşti.
İngiliz halkı %52 oyla brexit dedi ama tabi bunun İngiliz parlamentosundan da geçmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor. Yani referandumun bir bağlayıcılığı yok aslında. Asli olan İngiliz Parlamentosunun kararı olacak. Buna rağmen Cuma gününden itibaren, Avrupa borsalarında sert düşüşler yaşandı. Ons, parite sterlin ve borsalarda şok tepkiler ilk andan itibaren görülmeye başlamıştı. Tabi bunlar daha başlangıç. Şayet İngilizlerin Brexit ısrarı devam ederse not indirimi riski de kapıda bekliyor olacak. Bakalım devamını göze alabilecekler mi? Tabi bazı imtiyaz ve ayrıcalıklara sahip olabilmek için, İngilizler aslında Avrupa Birliğine(AB) karşı ellerinde olan tek kozunu da kullanmış oldular. Yani yıllardır çıkmak için referandum ile tehdit ettiği AB’ ye karşı kullanabilecekleri hiçbir malzeme kalmadı artık ve bu sonucun çıkacağına aslında kendileri de inanmıyordu diye düşünüyorum. Bu noktadan sonra AB’ nin tutumu çok önemli. Ya şımarık çocukları İngiltere’yi şımartmaya devam edecekler ya da, tutumlarını gözden geçireceklerdir artık. AB nin toparlanması için farklı alternatifleri düşünmeye başlaması şart bence. Aslında evet oyu veren İngilizler bile kara kara düşünmeye başlamışlardır bence. Kesin bir ayrılma kararı sadece AB'nin çözülme riskini tetiklemez aynı zamanda Birleşik Krallığın da sonunu getirebilir. Aynı çatı altında oldukları diğer birçok ülkenin de Birleşik Krallıktan çıkma kararları ile karşı karşıya kalabilirler. İngiltere için havalar iyice ısınacak gibi görünüyor.
Bence brexit kararı İngiliz parlamentosunda onaylanmayacak, en azından baskılar bu önde ağırlaşacaktır. Bunun sonuçları ağır olur bu yüzden AB’ den İngilizlere ardı ardına pek çok taviz verilecektir. Zaten aslında bu referandumun amacıda bence buydu. Tamamen gözdağı vermek…
Klasik İngiliz oyunları yani…
Ekonomik olarak panikten uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Elinizdekini telaşla hemen satmaya kalkmayın. Özellikle borsadaki şok tepkiler sizi korkutmasın. Çünkü brexit kararı sonrası Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz artışından bir süre bahsedemeyecektir. Aynı şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) da ucuz para politikasını sürdürmek hatta daha da likiditeyi arttırmak zorunda kalabilir. Bu Türkiye için faiz ve likidite baskısının olmayacağı bir ortam anlamına gelir. Bu Türkiye için bol para demektir. AB kaostan çekindiği için yatırım kararlarını askıya alacaktır. Bu nedenle sermaye büyük yatırım planları olan Türkiye’ye yönelecektir. Kurlarda sizi aldatmamalı, zira kurlarında çok kısa sürede sakileşeceğini hep birlikte göreceğiz.
Türkiye AB üyesi değil, olması da pek mümkün görünmüyor. Aslında bu durumun faydasını yaşayacağımızı umuyorum. Çözülme sürecine girecek bir AB, Türkiye’nin ticari gücünün artması anlamına gelir. Daha fazla ticari partner ile çalışması anlamına gelir. Ayrılmakta ısrarcı olacak bir İngiltere ise Türkiye ile ticari bağlarını daha da güçlendirecek ve artıracaktır.
Yani neresinden bakarsanız bakın aslında Brexit ve AB çözülme süreci karanlık gibi görünse de Türkiye için sayısız fayda barındırdığını bilmenizi istiyorum. AB üyesi olmayan güçlü bir Türkiye her iki durumda da (Brexit- Bremain) vazgeçilemez hatta paylaşılamaz olacaktır.
Şu an Türkiye için sadece kur ve faiz riski önemlidir. Mevcut ortamda da faiz için bir risk olmadığı gibi, paranın bolluğu ve ucuzluğu da balı kaymak olacaktır. Neticede faiz artışı için risk yoksa kur baskısı ve artışları da sınırlı olur. Kısa dönemde kurda bir artış olabilir ki buda ihracatımızı bir süreliğine destekleyecektir. Ama unutmayalım kurlar kısa bir dönemde toparlanacaktır. Brexit korkuları brent petrol fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Bu da Türkiye'nin cari açığı açısından olumlu bir yansıma olur.
Bırakın yesinler birbirlerini, bırakın AB ve İngiltere brexit' in olası risklerinden korksun. Türkiye’nin korkacak hiçbir şeyi yok, aksine güzel günler bizi bekliyor.
Öyle hemen havanızı bozmayın.
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- ENFLASYON DÜŞÜYOR12 Aralık 2016 Pazartesi 15:26
- TCMB YENİDEN SAHNEDE28 Kasım 2016 Pazartesi 17:10
- DOLAR YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEKMİ?14 Kasım 2016 Pazartesi 10:59
- YATIRIM YILI HEDEF 201707 Kasım 2016 Pazartesi 17:28
- FAİZLERDE MOLA ZAMANI24 Ekim 2016 Pazartesi 15:20
- DOLAR NEDEN YÜKSELDİ12 Ekim 2016 Çarşamba 14:08
- DİKKATLİ OLMALIYIZ03 Ekim 2016 Pazartesi 15:51
- EKONOMİK BÜYÜME DEVAM EDİYOR19 Eylül 2016 Pazartesi 15:11
- SATIR ARASI NOTLARIM17 Mayıs 2016 Salı 10:59
- SİYASİ HESAPLAR VE EKONOMİK ZARARLAR10 Mayıs 2016 Salı 16:17
SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
- HASAN PİRSAYIN ERDOĞAN’IN ETRAFINDA DAHA ÇOK KENETLENMEK ZORUNDAYIZ
- İBRAHİM ÖZDEMİRCANBOLĞUL- 5
- Dr.Hüseyin BUDAKKORONA VİRUS SALGINI HANGİ AŞAMADA?
- İSMAİL HAYALÖĞRETMENİ ARAYAN ÇOCUK
- BEKİR BULUTOLAY’A VEDA ZAMANI
- EYÜPHAN ÖZYURTHASTANELERİMİZİ KENDİMİZ KURALIM
- YUSUF ORALKORONA BİYOLOJİK SALDIRI MI?
- SERHAT DOĞANKİMLİKSİZLİK ÜZERİNE BİR NOT
- YUSUF SADIKAv. Rafet Ataç Vakfı’ndan Gümüşhane’ye İki Önemli Kurum
- SELAMİ ÖKTEMZengin Olmak İster Misiniz?
- Mus'ab AtıcıŞİİRİN ÖNÜNDE İLİKLENEN CEKET
- Mevlüt ErginBOZUK EĞİTİM ALGIMIZ VE KARNE !
- ERTÜRK YAKUTSüleymaniye Kış Sporları Merkezi Bir Vali Daha Eskitti
- ACI KALEMHER ZAMAN GEMİCİNİN İSTEDİĞİ RÜZGAR ESMEZ ANCAK ONU TERKTE ETMEZ…
- Mehdi ÇoşkunYÜREK
- Behice KireçciALTIN ÖĞÜN : KAHVALTI
- ZÜBEYDE USTASİYAH HAVUÇ
- SİNAN UÇARKaya Başkan Yalnız Bırakıldı
- LÜTFİ KILIÇODA AİDAT BORÇLARINA YENİDEN YAPILANDIRMA FIRSATI
- MELİSA KARATAŞYILLARA MEYDAN OKUYUN
- Orhan ÜçelYÖNETMEK Mİ, İDARE ETMEK Mİ, YÖNETİCİ OLMAK MI?
- RASİM TAYLAN KARASUSKUN MİHENK TAŞI
- Hüseyin TurhanTERÖR BELASINA KARŞI SOMUT ÖNERİLER…
- Bekir CebeciMİLLİ SEFERBERLİK HÜKÜMETİ
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim