- BIST 1.471
- Altın 414,451
- Dolar 7,4160
- Euro 8,9680
- Gümüşhane : -5 °C
- Trabzon : 6 °C
- GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ KARARINI VERDİ
- Amfi yenileme ve değişim işleri yaptırılacak
- Su analiz laboratuvarı lc-msms sistemi ile tamamlayıcı ekipmanlar satın alınacak
- Peyzaj ve sera malzemesi satın alınacak
- Gümüşhane 7 sıra düştü ama yetmez! HER GÜN DAHA İYİYE GİDİYORUZ
- DOĞU KARADENİZ’DE EN AZ TRAFİK KAZASI GÜMÜŞHANE’DE
- GÜMÜŞHANE’DE 11 BİN 374 ÖĞRENCİ EĞİTİM ÖĞRETİME BAŞLIYOR
- Kilitli Parke-Oluk-Bordur-Engelli Taşı Ve Beton Boru Alımı yapılacak
- Beton Satın Alınacak
- İtfaiye Öncü Aracı Satın Alınacak
- DR. ÇALIK, GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NDE
- GÜMÜŞ’ÜN SANCAKTEPE MESAİSİ DEVAM EDİYOR
- SAĞLIK SEN’DEN TÜRKİYE SAĞLIK ÇALIŞANLARI RAPORU
- BASIN İLAN KURUMU YETKİLİLERİ, GÜMÜŞHANE VE BAYBURT GAZETELERİYLE ONLİNE TOPLANTI YAPTI
- TORUL’DA “SAĞLIK İÇİN HEPİMİZ İÇİN” SLOGANIYLA DENETİM YAPILDI
Bitmeyen Acı Gelmeyen Bahar

ZEYNEP ERDOĞDU / YAZAR
Beş yıl önce kendini yakarak devrimin kıvılcımı oldu Muhammed Buazizi.Orta Doğu’nun içler acısı halinin sembolü Muhammed..Daha kolay bir ölüm seçebilirdi elbet.Ama onca zorlukla geçen hayatını sonlandıracaktı madem giderken büyük bir iz bırakmalıydı. Nitekim öyle de oldu. Onun bireysel eylemi toplumun her kesiminde hissedilen sorunların dışa vurumuydu.
Demir perde yıkıldığında da kutlamıştık iki kutuplu dünyanın yıkılışını. Çavuşesku’nun vahşi infazı “hak etti” denerek geçiştirilmişti.Peki sonuç? Soğuk savaşın yerini sıcak etnik savaşlar aldı.Aynı şekilde 1990 ‘da yıkılan Berlin duvarının enkazından da etnik çatışmalar çıkmıştı.
Arap Baharı’nın da büyük dönüşümlerin kapısını aralayacağı bekleniyordu .Araplar nihayet kendi kaderlerini ellerine almışlardı!.Öyle miydi sahi? Yoksa baştan ne olması gerektiği tayin edilen her tür politik tavırdan yoksun bir devrim hikayesi miydi anlatılan? Amaç baskıcı rejimler olsaydı ilk önce bölgenin en baskıcı rejimi olan Suudi Arabistan’ın hedef alınması gerekmez miydi? Mısır’daki Sünni ayaklanmaları alkışlayanlar Bahreyn’deki Şii çoğunluğun isyanını ve Suudilerin bu isyanı tanklarla bastırmasını görmezden gelmişlerdi.Daha sonra aslında Suudi çöllerinden üflenen Arap Baharı’nın rüzgarı Suriye’yi Arap Birliğinden söküp atmıştı.Konu ile ilgili John R.Bradley’in “Suudi Arabistan’ın Arap Baharındaki Görünmez Eli” adlı yazısı çok daha ayrıntılı bilgiler veriyor.Ama özetleyecek olursak bölgede İran’ı hedef alan mezhebe dayalı bir bilek güreşi yaşanmıştı diyebiliriz.
Devrimlerin başladığı yerler olan Tunus ve Mısır, bahara en çok yaklaşan ülkeler olmuştu, Libya ve Yemen için ise yaşam değil ölüm getirmişti bu bahar ne yazık ki. Peki Arap Baharı Ülkeleri bugün ne durumda?Arap baharının birinci perdesinde yıkılan diktatörlükler ikinci perdede geri döndü ve iç savaşlar halen devam ediyor. Sadece haklı olan halklar ile haksız olan diktatörler yok artık sahnede. Dünyanın tüm güç dengeleri askeri ve lojistik yardımıyla sürecin bizzat içinde.
Son olarak Arap Baharı’nın ateşi beşinci yılında Suriye’yi küle döndürdü. 15 Mart 2011’de başlayan protestolar, kısa sürede tüm ülkeye yayıldı. Devam eden iç savaşta binlerce insan hayatını kaybetti. Milyonlarcası evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bugün iki milyondan fazla Suriyeli iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınmış durumda.5 yılın sonunda Esad’ın düşeceğine olan inaçları sarsıldıkca daha da çöktüler Surlar Ülkesi’nin başına.Suriye halkı direnince yeniden karıldı kartlar.
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye için toplandı.Oturuma başkanlık eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry tüm taraflara Suriye’de ölümlerin durdurulmasının zamanı geldiği konusunda açık bir mesaj gönderdiğini söyledi.5 yıldır zamanı gelmemişti,5 yıldır bu katliamın izlenmesi gerekiyordu demek !250 bin kişinin katledilmesi 12 milyon kişinin mülteci olması gerekiyordu!
Dünya Suriye’de hangi isyancı grubun terörist olarak kabul edileceği ve aptalca bir “ortak bir plan” üzerinde anlaşana kadar Suriye toplu mezar olmaya,çocuklar kıyıya vurmaya,anneler yanmaya devam edecek.
Zeynep Erdoğdu
Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
- Yaratıcılık Geliştirilebilir Mi?20 Şubat 2016 Cumartesi 13:00
- GÖLGEDE KALANLAR13 Şubat 2016 Cumartesi 13:47
- Ölürse, Çocuklar Ölüyor07 Şubat 2016 Pazar 13:46
- ŞEHİT DEĞİL, VAZİFE ÖLÜMÜ; GAZİ DEĞİL, VAZİFE MALULÜ30 Ocak 2016 Cumartesi 13:55
- Kanadı Kırık , Bulutumsu ve Katı Küfürler23 Ocak 2016 Cumartesi 13:00
- DÖRT KELİME BİR DUYGU17 Ocak 2016 Pazar 13:22
- Aşk Doğu’dan Yükselir09 Ocak 2016 Cumartesi 14:25
- ÖRTÜSÜZ TABUT03 Ocak 2016 Pazar 13:03
- YANMIŞIN HALİNDEN ANLAMAZ HAM…20 Aralık 2015 Pazar 13:57
SON 8 SEZONUN EN İYİSİ
GÜMÜŞ SERİYE DEVAM EDEMEDİ
YEMEKLERE TUZ KOYMAYIN
TORUL MALATYA ENGELİNİ AŞTI
CHP KÜRTÜN ADAYI BELLİ OLDU
GÜMÜŞ, SESSİZLİĞİNİ TEKİN ADAR’LA MI? BOZACAK
SÜVARİ GURUBUNDAN ÖRNEK DAVRANIŞ
İLK YARI KÖTÜ BİTTİ
DUYARLI DAVRANIŞA TEŞEKKÜR
SAĞLIK- SEN DAYANIŞMA GECESİ
GÜMÜŞHANE'YE BAĞLANMAK İSTİYORLAR
BU ÇAM FARKLI BİR ÇAM
GÜMÜŞ 10 NUMARASINI BULDU
SOYDAŞ KİTABINI ANLATTI
GÜMÜŞ SEZONU AÇTI
GENÇ ÇİFTÇİ DOĞAL ÇİLEK ÜRETİMİNE BAŞLADI
OKUL MÜDÜRLERİ BİR ARAYA GELDİ
BEDELLİ ASKERLİK DETAYLARI
VURANDAN,VURDURANDAN ALLAH RAZI OLSUN
KAÇAN PKK’LILAR: “HER YERDE ASKER VAR, ÖLÜYORUZ”
- HASAN PİRSAYIN ERDOĞAN’IN ETRAFINDA DAHA ÇOK KENETLENMEK ZORUNDAYIZ
- İBRAHİM ÖZDEMİRCANBOLĞUL- 5
- Dr.Hüseyin BUDAKKORONA VİRUS SALGINI HANGİ AŞAMADA?
- İSMAİL HAYALÖĞRETMENİ ARAYAN ÇOCUK
- BEKİR BULUTOLAY’A VEDA ZAMANI
- EYÜPHAN ÖZYURTHASTANELERİMİZİ KENDİMİZ KURALIM
- YUSUF ORALKORONA BİYOLOJİK SALDIRI MI?
- SERHAT DOĞANKİMLİKSİZLİK ÜZERİNE BİR NOT
- YUSUF SADIKAv. Rafet Ataç Vakfı’ndan Gümüşhane’ye İki Önemli Kurum
- SELAMİ ÖKTEMZengin Olmak İster Misiniz?
- Mus'ab AtıcıŞİİRİN ÖNÜNDE İLİKLENEN CEKET
- Mevlüt ErginBOZUK EĞİTİM ALGIMIZ VE KARNE !
- ERTÜRK YAKUTSüleymaniye Kış Sporları Merkezi Bir Vali Daha Eskitti
- ACI KALEMHER ZAMAN GEMİCİNİN İSTEDİĞİ RÜZGAR ESMEZ ANCAK ONU TERKTE ETMEZ…
- Mehdi ÇoşkunYÜREK
- Behice KireçciALTIN ÖĞÜN : KAHVALTI
- ZÜBEYDE USTASİYAH HAVUÇ
- SİNAN UÇARKaya Başkan Yalnız Bırakıldı
- LÜTFİ KILIÇODA AİDAT BORÇLARINA YENİDEN YAPILANDIRMA FIRSATI
- MELİSA KARATAŞYILLARA MEYDAN OKUYUN
- Orhan ÜçelYÖNETMEK Mİ, İDARE ETMEK Mİ, YÖNETİCİ OLMAK MI?
- RASİM TAYLAN KARASUSKUN MİHENK TAŞI
- Hüseyin TurhanTERÖR BELASINA KARŞI SOMUT ÖNERİLER…
- Bekir CebeciMİLLİ SEFERBERLİK HÜKÜMETİ
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim