• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Gümüşhane : 22 °C
  • Trabzon : 17 °C

“ANNESİZ – BABASIZ” VEYA “BABASIZ” DÜNYAYA GELMEK

06.10.2015 20:28
HASAN PİR / YAZAR

HASAN PİR / YAZAR

 

         Yaratılış sistemi içinde bazı detaylar, insanoğlu için hep birer sırlı merak konusu olagelmiştir.

            Yaratılış sisteminde görülen hemen hemen her olaya, tarih boyunca felsefeden, sosyolojiye, fizikten metafiziğe kadar pek çok bilim kendi açısından izahlar getirme çabası içinde olmuştur.

Allah, varlık âlemine temel olsun diye  “madde” yi yaratmıştır.  Bunun için, “madde” ezeli olmayıp, bir başlangıcı vardır. “Madde” ezeli olmayıp bir başlangıcı olduğu gibi, “madde”den yaratılan her canlının da bir başlangıcı vardır.

            Bu bağlamda; varlık âleminde her şey yoktan yaratılmıştır. Allah; kâinatı da içindeki varlıkları da  “kün - ol” emriyle yoktan yaratmıştır.

 

*     *     *

            Allah; kâinatı yaratıp, kâinat fabrikasının işlemesi için çeşitli kanunlar koyarak, hayatın bu kanunlar çerçevesinde devam etmesini irade etmiştir.

Bir örnek vermek gerekirse; süt denince aklımıza insan ve hayvan annelerinin sütleri gelir.

Allah; insanî ve hayvanî validelere yaptırdığı sütü, bir başka kanunla ağaçlara ve bitkilere de yaptırmaktadır. Örneğin, Hindistan cevizine ve incir ağacına da çamur yedirip süt yaptırmaktadır.

Yaptıran ve yaratan Allah olduktan sonra, sütün oluşması için, bir insanî veya hayvanî valide bulunması zorunluluğu söz konusu değildir. O dilerse topraktan da taştan da ağaçtan da süt yaratır. Yani, sütün oluşumu ile ilgili olarak Allah’ın sadece bir kanunu yoktur. Değişik türlerde ve vücutlarda değişik kanunlar koyarak süt yaptırmaktadır.

 

*     *     *

İnsanların ve hayvanların dünyaya gelişlerinde “baba ve anne” vasıtasıyla yani “tenasül – üreme” kanunuyla dünyaya geliş de Allah’ın, binlerce yaratılış kanunundan sadece bir tanesidir.

Allah’ın “yaratma” için koyduğu bir diğer kanunla ise, her baharda yüz binlerce sinek ve böcek türü, tenasül kanunu haricinde,  kokuşmuş maddelerden icat edilmektedir.

Allah’ın; canlı varlıkları yarattığı kanunlarında, her yaratılan canlı türünün bir ilk yaratılış anı ve o anda yaratılan ilk fertleri vardır. Bu bağlamda; insanoğlunun ilk ataları Âdem ve Havva olduğu gibi, Hz. Âdem ve Hz. Havva’dan kinaye olarak, diğer canlı varlıkların ilk yaratılan fertleri için “Her canlının da bir Âdem ve Havva’sı vardır.” ifadesini kullanmak mümkündür.

Yani sadece anne ve babasız dünyaya gelenler Âdem babamız ve Havva anamız değildir. Cenabı Allah, yüz binlerce hayvani ve bitkisel tür yaratmıştır. Koyun, keçi, balık v.b. bunların da ilk baba ve anneleri “annesiz ve babasız” yaratılmıştır. İlk yaratılışlarından sonraki dönemler için Yaratıcı Yüce Allah, onların da çoğalmaları için yeni kanunlar koymuştur.

Bu konuda bir diğer husus da zaman zaman konu edilen Hz. İsa Peygamberin nasıl babasız dünyaya geldiğidir. Yukarıda ifade ettiğimiz tablo ile kıyaslandığında Hz. İsa Peygamberin babasız dünyaya gelmesinin tek örnek olmadığını, hem annesiz, hem babasız dünyaya gelişlerin örneklerine bakıldığında, yaratmayı Murat eden Allah’ın Hz. İsa Peygamberin dünyaya gelişini de “babasız geliş” olarak takdir ettiğini anlamış oluruz.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise, ister “analı – babalı” olsun, ister “anasız-babasız” olsun, ister “babasız” olsun dünyaya gelişlerin Allah’ın takdiri ile oluşunu kabullenmektir. Olaylara “tesadüfen, anasız babasız dünyaya geliş oluyormuş” gibi bakılırsa altından çıkılmaz. Ama, “Kudreti sonsuz bir Allah tarafından bu işler yapılıyor” mantığı ile bakıldığında bütün sorunlar çözülür. Çünkü, kainatta bir şuur eli işliyor, Bu külli şuur sahibi de Ancak Allah’tır.

 

*     *     *

Yaratılış zorlukları, acizler için geçerlidir. Aciz olmayan, kudretinde sınır olmayan Allah, dilediğini dilediği şekilde yaratma ve yarattığını da öldürme gücüne sahiptir.

Yaratılış muammasını çözmenin de, hayatın gayesini bulmanın da en kısa yolu Allah’ı tanımaktan geçmektedir.

Allah’ı iyi tanımazsak; sadece ilk yaratılış muammaları değil, belki binlerce soru hayatımız boyunca aklımıza takılacak ve bizi rahatsız edecektir.

Allah’ı (c.c.) en doğru tanımak ise; Kur’an-ı Kerim’i ve Peygamberimizin (s.a.v.) Hadislerini ve  Kur’an ve Hadislerin açıklandığı tefsirleri okumakla mümkün olacaktır.

 

*     *     *

 

NOT: Yaratılış konusunda tavsiye edeceğim eserler; Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin “Sözler”, “Mektubat” ve “Lemalar” adlı eserleridir. Kitapçılarda bulabilirsiniz.

 

Güzel günler dileğiyle. 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim