• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 13 °C

Anlamak niye bu kadar zor geliyor……..

14.12.2016 16:31
SERHAT DOĞAN / YAZAR

SERHAT DOĞAN / YAZAR

Çok mu uzağındayız. Yoksa anlamak mı istemiyoruz. Toplum olarak düşünme yetimizi mi kaybettik? Alında pek çok şey var düşünülmesi gereken. Aziz ülkemde herkes ayrı bir telden çalıyor. Herkes memleket sevdasında ama kimse birlikten beraberlikten bahsetmiyor. 1980’ e gelen süreci eleştirenler vuranda bizden vurulanda bizden. Vuranda vatan diye vuruyordu vurulanda. Bu ifadeleri kullananlar bugün yaşanan sürecin de o dönemki sürecin bir benzeri olduğunu anlamıyor mu? Aziz ülkem de son zamanlar da tartışma konusu olan tek adamlık ya da başkanlık meselesi malumunuzdur. Bu ve bunun la ilgili birkaç mesele hakkında fikir beyan etmek ihtiyacı hissettim.

Efendiler !!!

 Cumhurun başında tek kişi olmak ya da merkeziyetçi bir yapı daha da sosyalleştirir isek tek adamın devlet yönetmesi neden bu kadar saçma geliyor bizlere. Çoğulcu demokrasiye zarar verir diye mi. 80 Anayasası çoğuldu demokrasi ürünü mü ki ona ses edemeyip bugün hazırlanan anayasa taslağına böylesi bir karşıt duruş var. Birilerinin elini taşın altına koyması gerekmiyor muydu? Anayasa metnini kaçımız okuduk ki eleştiriyoruz. Kahvelerde görüyorum herkes yeni hazırlanan anayasa taslağını tartışıyor. Ama kimsenin elinde bir taslak yok üzerinde fikir yürüttükleri bir madde yok. Herkesin dilinde konuşulan tek bir şey var. Tayyip Erdoğan diktatörlüğünü ilan ediyor. Yahu anlamadığım bir nokta var. Hiç mi tarih okumuyoruz. Hiç mi bir tarih kitabı karıştırmıyoruz. Efendiler biz çoğulcu demokrasiye sahip bir ülke değiliz. Böyle bir meseleye kültür olarak ta yabancıyız. 150 yıllık demokrasi geçmişimizin öncesine bir bakalım. Bakın bakalım Osmanlıda padişahlar seçimle mi belirleniyordu. Ya da Selçuklu devletinde beyler hakanı seçerken rey mi veriyorlardı? İşin daha da ilginci tek adamlığa karşıt olanların hepsinin katı bir askeri disiplin içinde yetişmiş gibi tek merkezden emir alıyor olmaları değil mi?

   Anayasa metnine bakıldığı zaman göze çarpan ilk detay gayet merkeziyetçi bir yapıda hazırlanmış olmasıdır. Dağınık ve kirli veri aktarımını en aza indirerek Türkiye’de yönetim algısını yeni baştan genetik kodlara göre kodlayan bu anayasa ile yeni bir dönemin başlayacağı da aşikardır. Haber kanallarına çıkartılan ve sürekli anayasayı tartışan şahsiyetlere bakmayın. Zor değil bulmak yeni metni bir bulun okuyun. Cumhurbaşkanına olan öfkeniz sizleri milli meseleler karşısında kör etmesin. Az biraz tarih okuyor olsaydık böyle meselelerin çok ta yabancısı olmadığımızı anlarız. Osmanlının son döneminde ki yaşanan olayların benzerlerini görmek mümkündür vaktimizde. Meselemiz sadece karşı olmak değil. Meselenin özünde slogandan öteye gidemeyen milliyetçilik, yalandan öteye gidemeyen İslamcılık ve teknikten bi haber batıcılık gelmektedir. Velev ki hükümet milli değil. Velev ki her şey sizlerin dediği gibi olsun. Peki, ne yapacaksınız. Bu sistem içerisinde kendinizi bir şekilde ifade edip ya halktan oy isteyip yönetime talip olacaksınız. Ya da ihtilal fikrini hep diri tutacaksınız. Hangisi peki ikisine de yanaşmayıp mevcut olana sahip çıkmayı hele ki böyle zor bir süreçte kimsenin aklına gelmiyor mu?  İçimize yerleştirilen bu ateş “ birlikte rahmet ayrılıkta gazap vardır” sözünü ne çabuk unutturdu bizlere. Düne kadar istikbal-i Fırka diyenlerin bugün istiklal-i vatan diye haykırıyor olması şaşılası değil midir? Bırakın ellerindeki imkânlar gidiyor diye bağırsınlar. Ama vatan diye çırpınanlara destek vermek var iken karşıt durmak nedir. Bugün başkanlık meselesinde iktidara gelenler baki mi kalacaklar. Torunları ya da onların torunları mı görecekler. Söyleyebilir mi biri bana. Adı “Devlet-i Ebet Müddet”  olan  Osmanlı devleti dahi yıkılmış iken bugün kalanların hep iktidarda olacaklarını düşünmek ve bu sebep ile milli konularda hassasiyetten uzaklaşmak ne kadar doğrudur. Böyle diyorum diye birileri de fazla gururlanmasın. Efendiler bu ülkede Erdoğan efsanesi var . Hepinizin havası forsu etkisi onun sizlere verdiği kadardır. Ben yaptığım her işte evvela Allaha sığınır iken sizlerin Reis-i Cumhura sığınması sizlerin de ömrünün onun ki ile sınırlı olduğunu gösterir. Ülke yönetenlerin teşkilatlarında görev yapanların da bir gün gücün ellerinden gideceğini düşünmesini ve ona göre hareket etmelerini temenni ederim. Bizden önce burada olanlara kalmadığı gibi bize ve bizden sonra geleceklere de daimi güç nasip olmayacaktır.

 

 Bununla beraber değinmek istediğim diğer bir meselede İstanbul da yaşanan hain terör saldırısıdır. Tüm Türkiye tek vücut oldu teröre karşı bir kez daha haykırdı. Terörü bu hale getirenler bugün teröristler ile sert bir mücadeleye girmişlerdir. Bizlerin de anlaması lazım. Sen El Bab da operasyon yapıyor Suriye ve Irakta böylesi sert mücadele ederken onların da sana böylesi bir cevap verecek olması aşikârdır.  Aziz ülkemde bunlar yaşanıyor. Tüm dünya  Türklüğün son kalesi bu ülke üzerine oynarken bizlerin böylesi ayrı durması yanlıştır. Kabul etsek te etmesek te Cumhurun en tepesine itaat şarttır….

 

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
KARAHANOĞLU LOKMAN
26 Aralık 2016 Pazartesi 21:18
21:18
AFERİM SERHAT TBR EDİYORUM BU YAZINI ÇOK BEYENDİM.
95.9.224.63
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim