• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Gümüşhane : 15 °C
  • Trabzon : 13 °C

1 KASIM SONRASI GÜMÜŞHANE

06.11.2015 11:41
AYDIN YALÇIN / YAZAR

AYDIN YALÇIN / YAZAR

 

Gümüşhane açısından son beş aylık zaman zarfında acaba ne olacak, ülke nere gidiyor, sonuçlar nasıl cereyan edecek falan derken, Türkiye gibi Gümüşhane’de ferah bir nefes aldı. Bunu derken falanca kazandı ya da filanca kaybetti bağlamında söylemiyorum. Çünkü Gümüşhane’de yaşanan değişim kişilerle açıklanabilecek bir değişim değildi. Bunu anlayabilmek için Süleymaniye mahallesine çıkıp, o manevi atmosferin ritmine kendinizi bırakmanız yeterli. Size bir şey söyleyeyim mi “Abdülhamit dönemini” anlamadan Gümüşhane’nin bir Kasım sonrasını anlayamazsınız.   Ya da Süleymaniye’nin gerçek kimliğini kavramadan bugünün Gümüşhanesini analiz edemezsiniz.

 

1 Kasımı salt bir politik okuma ile anlamak mahiyeti itibariyle kadük kalır. Çünkü Türk toplumunun kodlarını anlamamak manasına gelir bir bakıma salt politik okumalar. Bariz farklılıkları olan bir millet değiliz mesela. Bu yüzden olsa gerek gerçek manasıyla solculuk, sağcılık, milliyetçilik ve liberaliz vb. gibi fırkalara ayrılmadık. Geçişkenlik acayip derecede bizde revaçta. Bugün sağcı olan yarın pekala yaşam tarzı itibariyle solculuğa dümen kırabiliyor. En güzel benzetmeyi İdris Küçükömer yaptı ya, “Türkiye’de sağcılık solculuktur, solculuk ise sağcılıktır.” Hay Allah, Gümüşhane’de böyle laflar okunmamakla, felsefe yapmakla eş değer tutulduğunu bir an unuttum. Çünkü bu gibi yazılara pirim verilen bir kentte yaşamadığımın farkındayım. Gümüşhane’yi ilgilendiren en önemli yazıda dahi muhatap olunmayan bir yerde böylesine sosyolojik tahliller saçmalamanın ötesinde komiktir de. Neyse.

 

GÜMÜŞHANE’DE DEĞİŞEN NEDİR?

Gümüşhane, on yıl öncesinin Gümüşhanesi ile kıyas edilmeyecek denli değişimi/dönüşümü yaşadı, yaşıyor. Değişimin asıl dinamik gücü Gümüşhane üniversitesi oldu. Dev blokların yükselmesi, yeni modern hastanenin yapılması, modern öğrenci yurtlarının inşası, tüneller, duble yollar, kişi başına düşen milli gelirin artışı, ekonomik refah, peynir ekmek gibi satılan lüks daireler falan… Harşitin ıslahı projesi yüzyılın projesi kapsamında mesela. Değişimin maddesel boyutları böyle ama birde daha farklı bir alanda değişim oldu ki bu pekte üzerinde durulan bir durum değil.

 

Refah artınca insanların refahtan aldıkları pay arttı. Düne kadar bir yere gelemeyenler bugün çok iyi yerdeler. Dünle bugün arasında değişim ve dönüşümün tek farkı var o da şu; dün, Gümüşhane insanı maddi refahtan, mevki makamdan daha çok fikre değer verirdi ve hatırladığım kadarıyla hemen çay ocağında fikirler havada uçuşurdu. Bugün ise elde edilen refahı, mevki ve makamı korumak adına fikirler unutulup gitti. Hatta öyle ki dün iddialı bir şekilde atıp tutanlar bugün kendi köşelerinde fikirsiz bir maddi kazanç peşindeler. Değişim/dönüşüme birde bu pencereden bakılmasında yarar var.

 

GÜMÜŞHANE’DE DEĞİŞMEYENLER

Değişimden nasibine düşmeyen var mı acaba. İnsanlar açısından baktığımızda yok gibi. Dünkü ahlaki erdemle bugünkü ahlaki erdem aynı değil mesela. Çevresel faktörlere baktığımızda keza değişmeyen bir şey yok gibi. Kim Gümüşhane’de mevsimler değişmedi, diyebilir. Veya kim suyun tadı, havanın kokusu değişmedi, diyebilir. İnsanın değiştiği bir yerde çevresel faktörlerin değişmemesi mümkün olmayabilir mi. Taşın üzerindeki kum tanecikleri bile bir fiske yağmurda yer değiştiriyor. Değişmeyen tek şey her vakit minarelerinden yükselen ezanlar…

Yapılan yorumlardan Gümüşhane Olay Gazetesi sorumlu tutulamaz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Gümüşhane Olay | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0456) 213 66 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim